Pixel ID: 756683718049006 Десять дів | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
+38098 659 2109 lvivchurch@gmail.com

Сьогодні ми продовжимо минулу тему Ніхто не знає коли

Матвія 25.1-13

«Того дня Царство Боже буде подібне до десятьох дівчат, які взяли свої світильники й вийшли назустріч нареченому. П’ятеро з них були легковажні, а інші п’ятеро — розумні. Легковажні взяли світильники та забули олію для них. Розумні ж разом із світильниками прихопили й олію в глечиках. Оскільки наречений забарився, вони почали дрімати і позасинали. Опівночі хтось загукав: „Дивіться! Он наречений іде! Зустрічайте його!” Тієї ж миті усі дівчата підхопилися й приготували свої світильники. І легковажні попросили в розумних: „Дайте нам трохи олії. Наші світильники гаснуть!” Але у відповідь ті мовили: „Не можемо, бо на всіх не вистачить. Краще йдіть і придбайте собі у крамаря”. Поки ті ходили купувати олію, з’явився наречений, і дівчата, які залишилися й були готові, вирушили з ним на весілля. Коли ж вони прийшли, то зачинили за собою двері. Зрештою з’явилися й ті дівчата, які ходили по олію, і кажуть: „Господарю! Господарю! Відчини нам двері!” Але той відповідає: „Істинно кажу вам: я вас не знаю!” Отже, будьте пильними, бо вам не відомий день і час, коли Син Людський прийде».

‭‭Історія яку ми вісі чули. Ісус продовжує спілкуватись з учнями говорить про те, що чекає церкву. Діви знали хто такий Наречений і вони Його чекали. Процес очікування говорить нам про другий прихід Христа. Ісус чітко показує поділ між людьми.

50/50

5 були нерозумні і 5 мудрі. Нерозумна людина в Біблійному контексті це не та, яка не вміє писати а та, яка надіється на себе і свої сили. Це горда і незалежна від Бога людина. Людина свідомо приймає пішення в житті розраховувати на себе. Люли вирішують проблеми в житті тільки своїми силами. І це є немудрі люди, самовпевнені.

Є мудрі. Вони не живуть тільки цим днам а бачать майбутнє. Вони не живуть тільки своїми силами а живуть для Бога. Вони не покладаються тільки на своє розуміння але на розуміння Бога. Часто люди обирають свій шлях але він незалежний від Бога. Вони думають що їх особистий вибір є досконалий.

Матвія 25.3-4

«Легковажні взяли світильники та забули олію для них. Розумні ж разом із світильниками прихопили й олію в глечиках.»

‭‭Мудра людина планує своє майбутнє. Нерозумні діви очікували приходу нареченого тоді, коли вони Його очікували. Мудрі діви не знаючи коли прийде час взяли з собою додаткову оливу. В той час пластикових пляшок не було. Треба було йти обережно щоб не порозливати цю оливу. Це образ обережного життя. Бог дає певні речі кожному і Він не хоче щоб ми це втратили по дорозі свого життя.

Є хтось хто живе поверхневим життям. Давайте глибше поглянемо на ті образи які є тут. Білія говорить що світильник для моєї ноги Слово Твоє.

Людина яка малюється в тій історії це людина яка чує Слово і яка не має відходити від Нього. Потрібно н тільки читати а бути наповненим. Чим наповнене серце то і говорять вуста. Моє серце настільки має бути наповнене Словом Божим щоб мої уста говорили це Слово.

Нам не треба читати Біблію тільки коли ми приходимо в неділю на служіння. Ми маємо бути настільки наповненими щоб вуста не могли мовчати. Наповнюйтеся більше з нашими іншими проповідями.

Що таке олива?

Ця олива це не тільки Дух Святий це всі християнські чесноти, добрі діла. Є дві заповіді де має бути повнота. Пояснення до другої заповіді це притча про доброго самарянина. Ісус відповідаючи на провокативні питання говорив притчами. Ми робимо добрі діла не для себе а для ближнього.

Вертаючись до дів ми бачимо що в мудрих дів є запас оливи. В них є добрі діла. Вони служили іншим людям. Якщо ти бачиш голодного нагодуй. Моя віра має проявлятись не в красивих добрих словах але в красивих добрих ділах. Ось це і є олива про яку написано в Матвія 25.

Мудрість дів проявилась в добрих ділах, хороших і простих. Коли ти підтримуєш ближнього. Церква має вміти хотіти і бажати робити добро ближньому а найперш своїм. Це не просто молитва це якась дія.

Матвія 25.5

«Оскільки наречений забарився, вони почали дрімати і позасинали.»

‭‭Другий прихід Христа коли люди вже заснули, тобто вже закінчили свій земний шлях. Людина завершивши життя на землі очікує зустрічі.

Матвія 25.6-7

«Опівночі хтось загукав: „Дивіться! Он наречений іде! Зустрічайте його!” Тієї ж миті усі дівчата підхопилися й приготували свої світильники.»

‭‭Зустріч буде незалежно чи людина заснула чи ні. Є ті, чиї світильники світять цими добрими ділами. Добрі діла ідуть за нами. Є 5 дів де є цей вогонь і наречений бачить що вони готові. І були інші 5 які не мали цього світла, воно в них закінчилось. Вони його мали але воно до зустрічі закінчилось.

Матвія 25.8-9

«І легковажні попросили в розумних: „Дайте нам трохи олії. Наші світильники гаснуть!” Але у відповідь ті мовили: „Не можемо, бо на всіх не вистачить. Краще йдіть і придбайте собі у крамаря”.»

‭‭На перший погляд звучить жорстко. Але це образи. Тут говориться про те що ти не можеш поділитись тими добрими ділами, ти не можеш поділитись тим миром який маєш з Богом. Ідіть купіть мається на увазі вклади час і зусилля щоб знайти цю оливу. Цим не можна поділитись бо це кожного особисто.

Ціна за оливу

Є ще один образ це Мир Божий. Є деякі віруючі які знають Бога ( знають про Його існування) але вони не хочуть платити за знайомство. Вони е хочуть платити ціну за стосунки з Богом.

Часто християни викривляють поняття благодаті. Там де має бути ціна благодать не допоможе. Є речі за які має бути заплачена ціна.

Є людина яка молиться за своє життя, в неї є цей мир. І коли приходять вітри і обставини приходять люди які просять помолитись за них бо є страх або виклики. Людина хоче взяти твій мир, твоє помазання, твій час але сама нічого не хоче робити. До таких людей ця притча говорить іди на базар і купи собі.

Нам потрібно мати мудрість і розділяти. Є час коли ти молишся а є час коли ти щось робиш. Мудрі діви кажуть проведи час зі своїм Богом. Прийшов час познайомитись з Моїм Богом.

Як знайти друга?

Ти не можеш отримувати Бога через батьків. Потрібно платити ціну щоб змінити життя. Деколи люди можуть перебувати в церкві але почувати себе одинокими. Це нажаль природнє явище. Біблія каже хочеш мати друзів будь дружелюбним. Хочеш мати друзів іди знайомся, говори про своє життя, цікався життям іншого.

Дружба це питання двохстороннє. Потрібно прикласти зусиль щоб в твоєму житті з’явився хтось новий.

Немудрі діви це теж християни але вони нічого не мають. Немає тої глибини стосунків з Богом, немає добрих діл.

Матвія 25.10

«Поки ті ходили купувати олію, з’явився наречений, і дівчата, які залишилися й були готові, вирушили з ним на весілля. Коли ж вони прийшли, то зачинили за собою двері.»

‭‭Люди схиляються до негативу в цьому вірші. Ніби залишили несправедливо дів за дверима. Ми живемо в нсправедливому світі, то нехай в Божому буде справедливість.

Світ кишить несправедливістю і не факт що ти будеш її знаходити. Але в Божому Царстві все спаведливо. Той хто працював той зайшов на весілля.

Як би не було важко в світі, ти запрошений на весілля. В тебе є запрошення, дочекайся. Але потрібно мати оливу. Ми запрошені. Нам потрібно про це пам’ятати незалежно від того що відбувається в світі.

На весіллі буде радість. Запрошені були всі. Покликаних багато а вибраних мало. Вибраний це моя особиста відповідальність за готовність де я маю бути. Готові увійшли з Паном.

Матвія 25.11

«Зрештою з’явилися й ті дівчата, які ходили по олію, і кажуть: „Господарю! Господарю! Відчини нам двері!”»

‭‭Люди які чули про Бога, чули Післання але в ключовому моменті свого життя вони чують що Бог ніколи не знав їх.

Матвія 25.12-13

«Але той відповідає: „Істинно кажу вам: я вас не знаю!” Отже, будьте пильними, бо вам не відомий день і час, коли Син Людський прийде».»

‭‭Ця притча говорить про очікування. Рано чи пізно все закінчиться.

Ісус казав говорити Сово до краю землі і Він прийде. Це про церкву яка не ниє і не скиглить а очікує Бога маючи оливу серед цієї темряви. Вона чекає коли прийде наречений і забере її з собою.

Амінь.

Summary
Десять дів | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
Article Name
Десять дів | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
Description
Проповідь на тему дести дів які зустрічали нареченого. Образи і приховані послання. Як знайти друга? Що таке олива і яка ціна за неі?
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo