Pixel ID: 756683718049006 Досвід віри | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

1 Самуїла 17.1-11

«І зібрали филистимляни свої війська на війну. І зібралися вони до Сохо, що Юдине, і таборували між Сохо та між Азекою в Ефес-Даммімі. І зібралися Саул та ізраїльтяни, і таборували в долині Елі, і вставилися до бою проти филистимлян. І стояли филистимляни на горі з того боку, а Ізраїль стояв на горі з цього боку, а поміж ними долина. І вийшов із филистимських таборів одноборець, ім’я йому Ґоліят із Ґату. Високий був шість ліктів і п’ядь. А на голові його мідяний шолом, і він одягнений був у панцера з луски; а вага того панцера п’ять тисяч шеклів міді. А на ногах його мідяні наголінники, а за плечима його мідяний спис. А держак списа його як ткацький вал, а вістря спису його шістсот шеклів заліза. А перед ним ходив щитоноша. І став він, і кликнув до Ізраїлевих полків, та й сказав до них: Чого ви вийшли ставати до бою? Чи ж я не филистимлянин, а ви не раби Саулові? Оберіть собі кого, і нехай він зійде до мене. Якщо він зможе воювати зо мною, і вб’є мене, то ми станемо вам за рабів. А якщо я переможу його, і вб’ю його, то ви станете нам за рабів, і будете служити нам. І сказав филистимлянин: Я цього дня зневажив Ізраїлеві полки. Дайте мені чоловіка, і будемо битися вдвох. І чув Саул та ввесь Ізраїль ці слова филистимлянина, і вони перестрашилися та сильно налякалися.»

Ми часто говоримо що присутність віри в житті є дуже важливою. Ми вкладаємо в це слово також наше покликання і речі в які Бог кличе нас щоб ми це здійснили. Народ Божий через віру робив великі діла.

Історія про Давида і Голіафа

Історія починається з того що народ мав страх. Диявол використовує страх щоб паралізувати людей і щоб вони нічого не могли зробити. Цар і все військо стояли і чекали що буде далі. Голіаф кожен день виходив і проклинав Бога Ізраїля викликаючи одну людину на двобій.

Давид в цей час пас овець батька. Він був музикантом при царі і під час його гри від царя відходив злий дух.

1 Самуїла 17.12-37

«А Давид син того мужа ефратянина, з Юдиного Віфлеєму, а ім’я йому Єссей, що мав восьмеро синів. І цей чоловік за Саулових днів був старий, увійшов у літа. І пішли троє найстарших Єссеєвих синів, пішли за Саулом на війну. А імена трьох синів його, що пішли на війну: перворідний Еліяв, а другий його Авінадав, а третій Шамма. А Давид він найменший, а три найстарші пішли за Саулом. А Давид ходив до Саула, та вертався пасти отару свого батька в Віфлеємі. А той филистимлянин підходив ранком та ввечорі, і виступав сорок день. І сказав Єссей до сина свого Давида: Візьми но для братів своїх ефу цього праженого зерна, і десять цих хлібів, та й віднеси скоренько до табору до своїх братів. А цих десять кусків сиру віднесеш для тисячника, і розізнаєш про поводження братів своїх, і вивідай про їхні потреби. А Саул і вони, та всі ізраїльтяни були в долині Елі, воювали з филистимлянами. І встав Давид рано вранці, і полишив отару свою на сторожа; і взяв та й пішов, як наказав йому Єссей. І ввійшов він до обозу, а військо виходило до бойового строю, і підняли вони окрик у бою. І вишикувалися Ізраїль та Филистимлянин лава проти лави. І Давид позоставив свою ношу в сторожа речей, та й побіг до полку. І ввійшов він, і запитав своїх братів про поводження. А коли він розмовляв із ними, аж ось виходить із филистимських полків одноборець, филистимлянин Ґоліят ім’я йому, із Ґату. І промовляв він ті самі слова, а Давид почув. А всі ізраїльтяни, коли бачили того чоловіка, то втікали перед ним та дуже лякалися. І говорив Ізраїльтянин: Чи бачите ви цього чоловіка, що виходить? А виходить він, щоб зневажати Ізраїля. І буде, того чоловіка, що вб’є його, збагатить його цар великим багатством, і дочку свою віддасть йому, а дім його батька зробить вільним в Ізраїлі. І спитався Давид тих людей, хто стояв з ним, говорячи: Що буде зроблене тому, хто вб’є цього филистимлянина й здійме образу з Ізраїля? Бо хто цей необрізаний филистимлянин, що так зневажає полки Живого Бога? А народ сказав йому те саме слово, говорячи: Отак буде зроблено чоловікові, хто вб’є його. І почув Еліяв, його найстарший брат, як він говорив до людей. І запалився Еліявів гнів на Давида, і він сказав: Чого то зійшов ти? І на кого ти позоставив трохи тієї отари в пустині? Я знаю зарозумілість твою та порожнечу твого серця, бо ти зійшов, щоб подивитися на війну! А Давид відказав: Та що я зробив тепер? Чи не на наказ батька? І він відвернувся від нього до іншого, і запитував про те саме. А народ відповів йому те саме, як перше. І були почуті слова ті, що говорив Давид, і донесли їх Саулові, і він покликав його. І сказав Давид до Саула: Хай не лякається нічиє серце через нього. Раб твій піде, і буде битися з отим филистимлянином. І сказав Саул до Давида: Ти не можеш піти на того филистимлянина битися з ним, бо ти малий, а він вояк від своєї молодости. І сказав Давид до Саула: Твій раб був пастухом свого батька при отарі, і приходив лев, а також ведмідь, та й тягнув штуку дрібної худоби зо стада, а я виходив за ним, і побивав його, і виривав те з пащі його. А як він ставав на мене, то я хапав його за його гриву, та й побивав його. І лева, і ведмедя побивав твій раб. І цей необрізаний филистимлянин буде, як один із них, бо він зневажив полки Живого Бога! І сказав Давид: Господь, що врятував мене з лапи лева та з лапи ведмедя, Він урятує мене з руки цього филистимлянина. І сказав Саул: Іди, і нехай Господь буде з тобою!»

‭‭Давид почув

Молодий хлопець приходить в пік напруження початку війни. Є виклик і змушений хтось вийти. Ніхто з багатотисячного війська не мав сміливості і віри виступити проти Голіафа. Давид почав розмову з царем словами підбадьорення.

1 Самуїла 17.32

«І сказав Давид до Саула: Хай не лякається нічиє серце через нього. Раб твій піде, і буде битися з отим филистимлянином.»

‭‭Він не аналізував ситуацію він просто хотів піти і зробити це.

Повторення Закону 20.1-4

«Коли ти вийдеш на війну проти свого ворога, та побачиш коні й вози, та народ, численніший від тебе, то не будеш боятися їх, бо з тобою Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю. І станеться, коли ви приступите до бою, то підійде священик і буде промовляти до народу, та й скаже до них: Слухай, Ізраїлю, ви приступаєте сьогодні до бою проти ваших ворогів. Нехай не зм’якне серце ваше, не бійтеся, і не страшіться, і не лякайтеся їх, бо Господь, Бог ваш, Він Той, що йде з вами воювати для вас з вашими ворогами, щоб спасти вас!»

‭‭Тут є інструмент як відноситись до викликів у нашому житті. Коли в житті приходять виклики в нас має бути стабільність перебування з Богом. Має бути в житті присутнє слово проповідника. Диявол знає силу Слова і він старається зробити все щоб людина закрилась в собі і не ходила на служіння. Він хоче недопустити того щоб ми слухали Слово Боже. Важливо перебувати в Слові але разом з тим Бог хоче щоб ми були частиною Тіла Христового, щоб ми разом славили Бога і молились. Щоб між нами була підтримка і життя. Живий Господь серед живих людей.

1 Самуїла 17.4-7

«І вийшов із филистимських таборів одноборець, ім’я йому Ґоліят із Ґату. Високий був шість ліктів і п’ядь. А на голові його мідяний шолом, і він одягнений був у панцера з луски; а вага того панцера п’ять тисяч шеклів міді. А на ногах його мідяні наголінники, а за плечима його мідяний спис. А держак списа його як ткацький вал, а вістря спису його шістсот шеклів заліза. А перед ним ходив щитоноша.»

‭‭Висота була 3 метри. Вага обладунків більше 67 кг. Реальний воїн. Давид не просто казав аби поговорити. Він усвідомлював загрозу і бачив ворога. Його слова несли в собі віру і досвід. Він говорить те, що вже мав у житті. Ми бачимо закономірність. В нашому житті час від часу стаються битви.

Є Божі задуми і є ворог. Між цим стоїмо ми.

1 Самуїла 17.34-35

«І сказав Давид до Саула: Твій раб був пастухом свого батька при отарі, і приходив лев, а також ведмідь, та й тягнув штуку дрібної худоби зо стада, а я виходив за ним, і побивав його, і виривав те з пащі його. А як він ставав на мене, то я хапав його за його гриву, та й побивав його.»

‭‭В Давида був досвід битви

Ми ніколи не будемо готовими для нового випробування на 100 відсотків. В нас завжди має бути зазор на віру. Щоб Бог міг себе проявити. Бог допускає в життя виклики для того щоб проявити практику віри в нас.

Ви бачили колись живого лева? Цей юнак мав сміливість захищати овець. Він не тільки пас овець а й оберігав їх.

Часто люди замість того щоб зустріти виклик у житті вони включають різні виправдання і пояснюють як все складно і чому вони не можуть це зробити. Давид сміливо дивився в очі викликів. Він каже що був не один виклик у житті і він перемагав.

1 Самуїла 17.37

«І сказав Давид: Господь, що врятував мене з лапи лева та з лапи ведмедя, Він урятує мене з руки цього филистимлянина. І сказав Саул: Іди, і нехай Господь буде з тобою!»

‭‭Він каже що не покладався на свою силу чи спритність. Він покладався на Бога і Бог давав йому ці перемоги. Є дві крайності одні люди все віддають Богу робити а інші настільки бояться що нічого не роблять. Мають бути певні кроки. Це є практика життя віруючих людей.

Де Голіафи зараз?

Ми живемо в той час де битва не проти плоті і крові а проти духів.

Єфесян 6.12

«Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби.»

‭‭Павло чітко каже що диявол діє в духовних речах. Ми можемо переживати різні атаки різного характеру. Приходить депресія і небажання щось робити, безвихід і апатія. Є духовні сили які пробують наганяти той чи інший негатив. Буває і безпідставний страх або панічні атаки. Є духовний вплив цих сил на нас і наша  боротьба не проти плоті і крові.

Набільш болючі удари від ворога це коли близькі люди роблять боляче. Буває коли після хорошого служіння ти виходиш задоволений і відчуваєш що зробив духовну роботу. А потім хтось або подзвонить або напише і виб’є тебе з духовного миру.

Якщо ти вже зрілий ти маєш розуміти що диявол використав людину щоб ранити тебе. Людина може отримати такий удар і закритись у своїй образі. Потім ця людина навіть не розуміє для чого це казала. Ми розуміємо що коли приходять такі стріли лукавого потрібно прийти до Бога і відновитись. І так само відновити ці стосунки які були зруйновані.

Павло так само переживав подібні речі.

2 Коринтян 1.9-11

«Та самі ми в собі мали присуд на смерть, щоб нам не покладати надії на себе, а на Бога, що воскрешує мертвих, що від смерти такої нас визволив і визволяє, і на Нього й покладаємося, що й ще визволить Він, як поможете разом і ви молитвою за нас, щоб за дар ласки, що нам виявлений багатьма, багато-хто дяку складали за нас.»

‭‭Він каже що були такі виклики коли вже виглядало все як завершення. Він те саме каже що і Давид Саулу що Бог вже визволяв нас але при сприянні молитви за них. Досвід приходить у битвах але важливо щоб була молитва.

Коли ти довіряєш Богу ти робиш кроки віри і це є пригода з Богом. Коли приходить виклик ти не лякаєшся бо знаєш що за цим викликом стоїть благословіння. Якби Давид не перемагав лева він би так не вийшов проти Голіафа. Після цієї битви життя Давида круто змінилось.

Ми часто питаємо чому так стається. Це ще один лев чи ведміть у твоєму досвіді. Бог готує тебе до чогось більшого. Покликання Давида було стати царем. Він робив те що міг робити в той час в який це потребувалось.

Бог може мати більші плани і більші перспективи ніж ти зараз маєш. Не здавайся і не опускай руки. Підбадьорюйся Богом і йди перемагати битви.

2 Тимофія 4.16-18

«При першій моїй обороні жаден не був при мені, але всі покинули мене… Хай Господь їм того не полічить! Але Господь став при мені та й мене підкріпив, щоб проповідь виконалась через мене, та щоб усі погани почули її. І я визволився з пащі лев’ячої… А від усякого вчинку лихого Господь мене визволить та збереже для Свого Небесного Царства. Йому слава на віки вічні, амінь!»

‭‭Деколи Бог допускає щоб ти був сам на сам зі своїми викликами. Щоб ти не покладався на людей гроші або зв’язки, а покладався на Нього. Виглядає що Бог залишає нас але це не так. Бог помістив тебе у сім’ю. Він не хоче щоб ми були одинокими але деколи в битвах ти будеш сам на сам з викликом.

1 Самуїла 17.38-40

«І зодягнув Саул Давида в свою одіж, і дав мідяного шолома на його голову, і надів на нього панцера. І прип’яв Давид меча його на одежу свою, та й силкувався йти, бо він не звик був до того. І сказав Давид до Саула: Не можу в цьому ходити, бо я не звик! І поскидав Давид їх із себе. І взяв він кия свого в свою руку, і вибрав собі п’ять вигладжених камінців із потоку, і поклав їх у пастушу торбу, яку мав, та в торбину, а його праща у руці його. І він пішов до филистимлянина.»

Воювати зі своєю зброєю

‭‭Ця частина говорить про те що ти не можеш воювати чужою зброєю. Бог дає нам різні інструменти і різні можливості хто як може вести духовну битву. В когось це молитва, в когось це прославлення, хтось відкриває Біблію і проголошує Слово Боже в життя і у виклик. Слово це меч. А в когось зброя це піст.

Ти маєш практикувати ці різні речі щоб розвинути ці навики. В Давида хватило мудрості щоб зняти це все і взяти свою зброю. Він преміг камінцями бо зробив те, що мав зробити.

2 Самуїла 21.20-22

«І була ще війна в Ґаті. А там чоловік великого зросту, що мав на руках та на ногах по шість пальців, числом двадцять і чотири. Також і він був народжений тому Рафі. І зневажав він Ізраїля, та вбив його Йонатан, син Шім’ї, Давидового брата! Четверо тих були народжені тому Рафі в Ґаті, і попадали вони від руки Давида та від руки його слуг.»

‭‭Коли Давид отримав перемогу над першим велетнем він дав досвід і віру що таких можна перемагати. Але мав бути перший який сказав я піду.

Ми маємо бути духовними людьми. Ми маємо розуміти що в нас є Бог і покликання, ми живемо серед світу де є люди і є невидима армія яка впливає. Але в нас є теж армія, армія Бога. Коли приходять обставини не треба реагувати емоційно а розуміти хто за ким і за чим стоїть, і реагувати духовно. Амінь.

Summary
Досвід віри | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
Article Name
Досвід віри | Проповідь церкви у Львові Явлення Христа
Description
Проповідь на тему віри. Як Давид переміг Голіафа. Чому важливо мати маленькі перемоги і к страх може завадити виконати покликання. Що принесла перемога Давида?
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo