Тема проповіді Хто мій ближній або історія про доброго самарянина

Хто мій ближній?

  1. І підвівсь ось законник один, і сказав, Його випробовуючи: Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути?

(Від Луки 10:25)

Часто люди приходять до Бога не зі щирим серцем а щоб щось собі доказати. В той час люди жили в період закону, і люди виправдовувались законом. Люди були ще в законі і не знали що таке спасіння по вірі.

  1. Він же йому відказав: Що в Законі написано, як ти читаєш?

(Від Луки 10:26)

Що написано в законі? І як ти читаєш? Ці два питання залишились актуальними. Про що взагалі говорить Біблія? Чи перебуваю я в Слові? Також звучить питання а як я читаю Біблію? Народ поважав законників бо знав що ці люди покликані читати закон і знати його.

Біблію можна читати роками і не бути зміненим. Є різниця між читанням  і дослідженням Біблії. Дослідження це коли я дозволяю Слову Божому змінити розум, а це дає можливість змінити своє серце.

  1. І підійшов ось один, і до Нього сказав: Учителю Добрий, що маю зробити я доброго, щоб мати життя вічне?

(Від Матвія 19:16)

Досконалість не означає бути бідним, але йому він сказав піти і роздати своє майно. В нього з цим була проблема. Можна бути з Богом але своїх ідолів все одно залишити собі. Бог хоче розібратися з нашими ідолами. Один з основних це наша гордість. Коли я читаю Біблію і нічого не змінюю в житті тоді гордість все ще зі мною.

  1. А той відповів і сказав: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе.
  2. Він же йому відказав: Правильно ти відповів. Роби це, і будеш жити.

(Від Луки 10:27,28)

Часто віруючі люди знають багато місць з Писання, знають заповіді але не живуть ними. Ісус відповідаючи цьому чоловіку на запитання дає також і виклик. Але ціль була спокусити Ісуса. Потім він запитує Ісуса шукаючи оправдання. Часто люди так роблять коли не хочуть робити те, що потрібно. Таке ми бачимо коли на людей покладають відповідальність і люди не виконують її, а починають шукати причини, чому вони це не зробили.

Виконувати заповіді це не просто говорити слова любові до Бога та ходити до церкви але й проявляти любов до ближнього, виконуючи другу заповідь. І це також не просто слова а в першу чергу діла. Коли Бог знищив людство в часи Ноя потопом, Він потім пошкодував і заключив завіт з сім’єю Ноя, і пообіцяв що більше ніколи потоп не знищить людство. Бог любить людей.

  1. А Ісус відповів і промовив: Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону, і попався розбійникам, що обдерли його, і завдали йому рани, та й утекли, покинувши ледве живого його.
  2. Проходив випадком тією дорогою священик один, побачив його, і проминув.
  3. Так само й Левит надійшов на те місце, поглянув, і теж проминув.
  4. Проходив же там якийсь самарянин, та й натрапив на нього, і, побачивши, змилосердився.
  5. І він підійшов, і обв’язав йому рани, наливши оливи й вина. Потому його посадив на худобину власну, і приставив його до гостиниці, та й клопотався про нього.
  6. А другого дня, від’їжджавши, вийняв він два динарії, та й дав їх господареві й проказав: Заопікуйся ним, а як більше що витратиш, заплачу тобі, як вернуся.

(Від Луки 10:30-35)

Ісус спеціально використав самарянина, людину другого сорту над якою насміхаються. А тепер запитай себе де я серед цих трьох? Священник, левіт чи самарянин?

Ми маємо бути серед тих людей якими Бог через нас буде служити. В чому проявляється моя любов до Бога? І у чому проявляється моя любов до ближнього?

Легко прийти в церкву і послужити Богу а як тоді послужити ближньому? Прийдеться вийти зі своєї зони комфорту. Бо люди є різні, і можуть похитнути наш звичний стан речей. Якщо я не маю того ближнього якому можу служити тоді це не є повнота.

  1. А той бажав сам себе виправдати, та й сказав до Ісуса: А хто то мій ближній?

(Від Луки 10:29)

Гордість людини дуже часто прикривається релігією. Бог приходячи в життя людини розкриває свою жертовну любов. На хресті відбулась заміна бо там замість Ісуса мав висіти кожен з нас. Бог віддав все що мав. Коли ця істина проникає до глибини мого серця тоді гордість моя починає ламатись. І яка тоді буде моя відповідь?

Є картина у Луврі де Ісус висить розіп’ятий і є два написи. Перший: «Ось це я зробив для тебе!». Другий: «А що ти зробиш для мене?». Ця картина змінила світ лідера і засновника руху Муравських братів які протягом сторіччя молились. Його любов проявилась не у словах а у конкретних ділах і зміненому житті. Він ходив по домах і взивав до людей що Бог є один і настав час Йому молитись. Цікаво що його життя змінилось не у церкві а у картинній галереї в Парижі.

Це стереотип що Бог міняє людей тільки у церкві. Але Бог змінить людей при умові що ми там будемо. Бо мусить бути той, хто говорить. Християни мають іти до людей у світі і змінювати їх там де вони живуть, працюють, відпочивають.

  1. І ввесь людський рід Він з одного створив, щоб замешкати всю поверхню землі, і призначив окреслені доби й границі замешкання їх,
  2. щоб Бога шукали вони, чи Його не відчують і не знайдуть, хоч Він недалеко від кожного з нас.

(Дії Апостолів 17:26,27)

Бог не просто так поставив нас там де ми є і тоді коли ми є. Як невіруюча людина може знайти Бога? Найчастіше це відбувається через іншу людину. Це принцип учнівства.

  1. Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу,
  2. і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість.

(До Римлян 12:1,2)

Неможливо йти у велике доручення («Тож ідіть і зробіть учнями всі народи!» Матвія 28.19) без зміненого серця.