Pixel ID: 756683718049006 Іду ловити рибу. Проповідь церкви у Львові
+38098 659 2109 lvivchurch@gmail.com

Івана 21.1

«Після цього Ісус іще раз явився Своїм учням біля Ґалилейського озера. Ось як це сталося. Якось були разом Симон-Петро, Хома, який звався Дідимом, Нафанаїл з Кани, що в Ґалилеї, обидва сини Зеведеєві, а також іще двоє Ісусових учнів. Симон-Петро й каже: «Я йду ловити рибу». А решта йому: «Ми йдемо з тобою!» Тож вони пішли й сіли в човен, але тієї ночі нічого не зловили.»

‭‭Ящо б ми це скзали в контексті нашого життя то можна подумати що людина яка йде ловити рибу хоче відпочити і перелючитись. Але Симон тут залишив Єрусалим і повернувся в Галіею. Я іду ловити рибу означає що він повертається до того, де був раніше. Це була професія і заробіток. Тобто він повернувся в старе життя. Є певний рівень розчарування чи зневіри. Мабуть він мав самоосуд бо три рази відрікся від Ісуса. Ті, хто були біля нього, легко підхопили цю ідею.

Подібна історія описана в Луки 5 розділі.

Луки 5.1-3

«Сталося так, що коли Ісус стояв біля Ґенісаретського озера, навколо Нього зібралися люди й слухали Слово Боже. Ісус побачив два човни на березі озера. З них якраз зійшли рибалки й мили свої сіті.

Ісус увійшов до одного з човнів, який належав Симонові, й попросив господаря трохи відплисти від берега. А сам сів і почав з човна навчати натовп, який стояв біля води. Скінчивши говорити, Ісус сказав Симонові: «Відпливи на глибину, закинь сіті, та зловиш багато риби». Симон відповів: «Учителю, ми тяжко трудилися цілу ніч і нічого не зловили, але якщо Ти так кажеш, я закину сіті». Зробивши так, вони зловили дуже багато риби, аж сіті почали рватися. То гукнули вони товаришів на іншому човні, щоб ті допомогли їм. Ті підпливли, й обидва човни так наповнилися рибою, що мало не почали тонути. Побачивши це, Симон-Петро припав до Ісусових колін і вигукнув: «Залиши мене, Господи, бо я чоловік грішний!»»

‭‭Ці люди вже знали Ісуса.

Коли ти щось робиш без Бога в тебе не завжди буде результат

Івана 21.4-12

«Настав ранок. Ісус прийшов і став на березі, але учні Його не впізнали. І запитав Ісус: «Друзі, впіймали ви щось?» Вони відповіли: «Ні». Тоді Ісус сказав їм: «Закиньте сіть праворуч від човна, то й зловите». Вони закинули, а витягти вже не могли, так багато риби вони впіймали. Тоді улюблений учень Ісуса сказав Петрові: «Це ж Господь!» Почувши, що то був Господь, Петро обв’язався навколо своїм одягом, бо він роздягнувся для риболовлі, й кинувся у воду. Решта учнів допливла до берега в човні, тягнучи за собою сіть із рибою. До берега там було недалеко, метрів зо ста. Вийшовши з човна на берег, вони побачили там розкладене вогнище, на якому пеклася риба, а поруч лежав хліб. Ісус сказав їм: «Принесіть трохи риби, тієї, що ви зловили». Симон-Петро увійшов до човна й витяг на берег сітку, повну великої риби. І було там сто п’ятдесят три рибини, та сіть від такої кількості не порвалася. І сказав Ісус: «Ідіть снідати!» І жоден з учнів не наважився запитати: «Хто Ти?» — бо вони знали, що то Господь.»

‭‭Коли учні послухались Слова прийшов результат. Коли ти робиш те, що каже Бог тоді буде результат. Треба знати для чого кличе Господь. Ісус привернув їхню увагу чудом. Сталося щось надприродне. Вони знали коли і де клює риба. Тому вони були вражені як перший раз так і другий.

Ісус їх зустрів там де була перша зустріч і Він також прийшов туди де і була остання зустріч.

Порвана сітка говорить про те що церква в той час проповідувала і злим і добрим. Але через подцли сітка тріщала. Церква нажаль мала багато поділів. Вона по цій причині давала тріщину. В кінці Євангелії від Івана сітка не порвалась. Це як символ очищеної церкви. Вона не рветься бо очитстилась випробуваннями і викликами. Бог завжди може використати обставину на добро. Справжність християнства буде перевірена не в комфорті а у викликах. Коли щоб залишатись християнином треба буде платити ціну. І мова не про гроші а про гоніння і переслідування християн.

Сітка вже не порвалась

В останні дні Бог піднімить сильну і славну церкву. Бог її очитсить від всілякого зла і гріха.

153 рибини тут вказано не просто так. Риби були пораховані бо Бог знає своїх. Бог знає своїх вірних. І навіть волосини в кожного пораховані. Деколи здається що Бог далекий від нас.

В першій історії Ісус не казав куди кидати сітку. Але в Івана Ісус сказав конкретно куди кидати. З правого боку. Здавалося б яка різниця але Біблія набагато глибша. В притчах про Царство Боже Він казав стати з правого боку і з лівого. І ті котрі були зправа це вірні.

Він говорить про ту вірну церкву. Про тих, хто аитерпіли до кінця. Нам потрібно бути вірними до кінця. На своєму життєвому шляху ми можемо залишити покликання і піти ловити рибу, повернутись до свого старого життя. В кожного різні причини на це але так стається. Ісус сказав закинути з правого боку.

В Луки два човни майже потопали. Було це переповнення. Якщо б Християни жили праведним життя то човни не тнули б. Коли ж вони витягли 153 риби човен нем тонув і сітка витримала.

В першій історії Ісус був у човні. Це як перше переживання і близькі стосунки. В другій історії Ісус був на березі. Вони не знали що це Ісус. Ісус казав до Хоми що той повірив коли побачив. Сьогодні ми не бачимо фізично Ісуса. Ми чуємо його голос духовно. Ми не бачимо чітко Ісуса. Тому блаженні ті, хто не бачивши увірували. Ми покликані слідувати за Ним не бачивши Його.

На початку нашого зристиянського життя все так чудово і Ісус в човні. Але коли приходить час Ісуса немає в човні Він на березі. Актуальність слухання голосу Ісуса нікуди не ділась. Нам потрібно бути людьми які шукають Його лиця. Наше життя не сходиться тільки на недільному служінні.

Бог хоче щоб ми були тими ловцями людей

Він ім показав щось більше ніж просто ловити рибу сіткою. Не завжди люди оцінюють це покликання. Люди це сприймають як тягар.

Непогано ловити рибу але є щось більше. Робота не має заважати покликанню.

В системі римлян коли вони рахували на лівій руці це були одиниці і десятки а на правій це сотні. Ісус звернув увагу на праву сторону. Не одиниці а в сотні. Я вірю в пробудження останнього дощу. Що Бог забере велику рибу.

Слово риба яка звучить на латині пишеться як Танті. Це кількість і якість і акцент ставиться на якості. І церква останніх днів має бути якісна і жива. Не сонна і потерта. Церква яка має вболівати за спасіння людських душ.

Часто ми опускаємо руки коли нас не поважають і не підтримують. І ми кажемо я ду ловити рибу як сказав Симон. Слова віра і витривалість часто переплітаються в Біблії. Віра завджди має в собі фактор очікування. Очікування несе в собі фактор терпіння. Але мич асто хочемо щоб все сталось швидко. Дитина не народжується швидко.

Наша невідступність і терпіння принесе результат. І коли в нас виникає бажання піти і ловити рибу згадайте що Ісус стоїть на березі і дивиться скільки ти наловиш тої риби.

Вони працювали всю ніч але на ранок за словом Ісуса зловили. І вони це зробили без зайвих питань. Нам потрібно творчо думати за своє покликання.

Я переживаю що через ці карантини багато церков стали пасивними і втратили частину людей. Сітки тріснули. Диявол використовує цей час і хоче зробити церкву пасивною. Він хоче щоб церква більше думала що їй не можна ніж те, що треба. Ми маємо більше думати про те, що ми повинні робити. Ісус знав про розчарування Симона. І Бог знає про твоє розчарування. Він стоїть і дивиться. І тут говориться не про Петра а про Симона, про його минуле життя, старе.

Івана 21.20-22

«Петро озирнувся й побачив, що за ними йшов улюблений учень Ісуса, той, що під час вечері нахилився до Нього й спитав: «Господи, хто ж той, що зрадить Тебе?» Тож, побачивши його, Петро спитав Ісуса: «Господи, а з ним що буде?» Ісус відповів йому: «Може, Я хочу, щоб він залишився в живих, поки Я не прийду. Що тобі до цього? Ти йди за Мною!»»

‭‭Питання не в тому куди йдуть інші. Питання чи ти слідуєш за Мною?

Симону потрібне було прощення через те, що той зрадив Ісуса тричі. Ісус знаючи що сидить в його розумі три рази перепитує Симона.

Я хочу щоб ти знав якщо ти залишив це покликання і пішов ловити рибу то Ісус стоїть на березі і спостерігає. Він дивиться на твою пусту сітку на твою змученійсть і чекає. Він чекає не осудити а спитати. Він не читав мораль.

Риба була на березі вже готоваю. І Ісус незважаючи чи витягнеш ти рибу має для тебе вже готову. Він є джерело нашого життя і всього що є необхідне для нашого покликання і життя.

Ми покликані бути ловцями людей а не цієї риби.

 

Summary
Іду ловити рибу. Проповідь церкви у Львові
Article Name
Іду ловити рибу. Проповідь церкви у Львові
Description
Проповідь церкви у Львові на тему життя християн і повернення їх до старого життя. Порівняння двох історій учнів та Ісуса в контексті життєвих цінностей.
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo