+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

Книга Ілая

Дензел Вашингтон, постапокаліптичний світ, Гарі Олдмен, Міла Куніс і Біблія. Ось такий склад на нас чекає в цьому фільмі. Попереджаю про спойлери відразу бо буду розказувати сюжет.

Коли я вперше почув про фільм Книга Ілая я відразу віднісся скептично. Якась книга все сіре і нічого не зрозуміло. З часом мені все більше людей радило переглянути його. Після першого перегляду і фінальної сцени я сидів з відкритим ротом і намагався переварити увесь фільм оскільки вкінці стає зрозуміло що головний герой сліпий! Деякі подумали що він тільки вкінці проявив свою сліпоту але коли я вдруге дивився його багато моментів підтверджує що він і справді був сліпим увесь фільм.

Ще один фільм з чудовим Дензелом Вашингтоном Політ (Екіпаж) 

Виникає багато питань як можна вступати у бійку з бандами будучи повністю сліпим? Як можна орієнтуватись і пройти такий довгий шлях не бачачи нічого перед собою?

Перш ніж відповісти хочу нагадати хто такий Дензел Вашингтон. Це християнин і глибоко віруюча людина. Він не один раз під час своїх виступів закликає аудиторію поставити Бога на перше місце. В одній з промов він згадує про випадок з дитинства коли його мама була за кермом і сказала свому сину що він буде говорити мільйонам, і вони його слухатимуть. Це їй сказав Бог. Вироставши серед віруючих протестантів Дензела часто уявляли пастором в майбутньому. Але він не став пастором. Він став всесвітньо відомим актором якого дійсно слухають мільйони. Він зізнався що пастором його б слухала тільки помісна церква, актором його чує увесь світ. І насправді в кожного своє унікальне покликання.

Вертаючись до фільму Книга Ілая хочу сказати що тут якраз і зображений чоловік зі своїм унікальним, особливим покликанням. Показаний постапокаліптичний світ в якому після останньої світової війни пройшли роки. Мораль як і закон знищено. Люди виживають на межі своїх можливостей а світом правлять банди і мерзотники. Чим не картина сьогодення? І ось серед випаленої і сірої природи йде дорогою чоловік. Він несе дуже цінний вантаж, і йде він вже 30 років…

Його мета дійти до відомої в’язниці Алькатраз, де після апокаліпсису розташувалась остання типографія на землі. Люди втратили можливість читати а книги стали цінніші за золото, оскільки їх майже всіх знищено.

Головний антагоніст фільму Гарі Олдмен полює за всіма книгами які можуть знайти його головорізи в надії знайти Біблію. Він переконаний що Біблія це сила і влада для того щоб управляти людьми. Він знову і знову говорить своїй банді що коли вони знайдуть хоча б одну Біблію він зможе відновити владу на землі. Мотив тут зрозумілий. Люди не знають що таке Слово Боже. І використовуючи Біблію у власних поганих цілях можна завоювати серця людей, але не для Бога а для підкорення собі.

І ось тут шляхи наших героїв перетинаються. Ілай знайомиться з дівчиною (Міла Куніс) і починає потрохи передавати їй свою віру. В той же час за ним відкриває полювання ціла зграя бандитів під керівництвом Гарі Олдмена. Як виявилось Ілай має в своїй сумці Біблію. Вона в спеціальному металевому футлярі.

Хочу сказати кілька слів про жорстокість у фільмі

Багато християн відмовились дивитись цей фільм оскільки побачили кров, жорстокі сцени файту і негативних героїв. Скажіть мені а у самій Біблії нема крові? А у Святому Письмі хіба немає смертей, воїн і пролиття крові? Ви тільки подумайте скільки смертей бачив на власні очі Давид. Адже він один із царів Ізраїлю які бачили на свому житті найбільше воїн. Я думаю християни сьогодення стали занадто м’якими і пухнастими. Ми не звикли бачити хардкор, нас нудить від вигляду крові і ми живемо у рожевих окулярах боячись власної тіні. Невже таку армію бачить Наш Бог? Ми маємо бути готові до всього, ми маємо бути сильними.

Вертаючись до нашого фільму хочу підкреслити що Ілай не просто мав мету і йшов до неі зі сліпою вірою. Він по ходу на своєму шляху впливав на людей. Він вчив їх тим що прочитав у Біблії. І яке б не було покликання в кожного основа нашого християнства це передача віри і тих знань які ми отримали з Біблії. Ілай показує своїм життям що він слідує за Богом і якщо йому потрібна допомога то Бог дає потрібних людей у свій час.

І ось Ілай втікає від рук головорізів втративши Біблію. Він зі своєю подругою Саларою (Міла Куніс) добирається до в’язниці Алькатраз. В той же час головний поганець відкриває металевий футляр Біблії і бачить що вона для сліпих! Біблія написана шрифтом Брайля. Ілай повідомляє типографію що приніс Біблію короля Якова. Це класичний переклад Біблії на англійську мову King James Version. Він запам’ятав усю Книгу, кожен розділ і кожне слово! Його питають в якому стані Книга, на що він каже що вона дещо пошарпана. Він говорив про своє життя. В кінці кінців він лягає на ліжко і починає говорити: ” Книга Буття розділ 1. На початку створив Бог небо і землю.” Він надиктовує повністю всю Біблію і в кінці помирає. Він каже що шлях свій здійснив і віру зберіг. Це цитата апостола Павла у другому післанні до Тимофія. Він здійснив своє покликання але його смерть це не був кінець. Крім Біблії яку він зберіг для людства він передав віру дівчині, яка в кінці фільму виходить на пустий шлях додому, щоб нести отримане до людей. Це свого роду як початок духовного відновлення людства. Завдяки смиренному життю в небезпеці яке прожив головний герой Дензела Вашингтона світ знову має надію.

Останні кадри показують як свіжо надрукована Біблія видавництва Алькатраз кладеться на полицю а дівчина виходить з безпечної типографії яку охороняють озброєні люди на довгий і тернистий шлях додому. До людей які спраглі і чекають духовного навернення. Це принцип передачі віри і покликання. Це образ християнства яке покликане від покоління до покоління передавати віру в Бога як основу життя. Незважаючи на небезпеки і правителів цього світу вона вибирає шлях додому.

Невже тільки я побачив стільки позитивних образів християнського життя? Чому всі дивляться на насильство і кров? Нам пора змінити звичну парадігму сприйняття кінематографу і шукати у фільмах образи і приклади для свого життя.

Увесь фільм Ілай був сліпим

Є багато питань як він міг так жити що по ньому і видно не було що він не зрячий. Тут є два моменти. Перший це те, що коли людина втрачає одне зі своїх сприйняттів то інші розвиваються значно більше. Це і слух і сприйняття вібрації і запахи. Другий момент це Боже ведення. Коли Бог дає людині покликання і шлях Він і попіклується про безпеку. Головне щоб зі свого боку я все робив що від мене залежить. І подивіться Бог не оберігав Ілая ангелами навколо. Ілай вмів володіти холодною зброєю. Він вступав у бійки розуміючи що йому належить зберегти Біблію і силу духа. А вже Бог благословляв його і силою і вмінням і витривалістю.

Ще один важливий момент у характері героя це те, як він заробляв на життя, на їжу і речі. Він під час мандрівок збирав різні предмети щоб потім їх міняти на одяг, воду, їжу і як не дивно вологі серветки. Адже помитись у світі де вода на вагу золота а шампунь це привілегія тільки обраних дуже і дуже складно. Він не чекав від Бога манни небесної на халяву. Він працював і заробляв на життя. Він полював на лісових котів замість того щоб просто сидіти і жалітись на життя. Ця людина вчить нас що ми маємо працювати і тоді Бог благословить діло рук наших.

Книга Ілая це не просто фантастика постапокаліптичного світу, це голівудський посил людям що без Бога життя їхнє буде пусте і сіре, як той світ який показаний у фільмі. Якщо чесно я приємно здивований що виходять такі сильні фільми про віру і Біблію. Хочу побачити ваші думки з цього приводу в коментарях до цієї статті.

Бажаю кожному з нас прожити життя наповнене Божим веденням і в кінці впевнено сказати: “Я шлях свій здійснив і віру зберіг”.

Summary
Книга Ілая Фільм Про Віру
Article Name
Книга Ілая Фільм Про Віру
Description
Книга Ілая Християнський блог. Історія Ілая, чоловіка який мав покликання зберегти останню Біблію на Землі.
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo