Наслідували нас наслідували Господа

1 Солунян 1.1-6

1 Павло й Силуан та Тимофій до Церкви Солунської в Бозі Отці й Господі Ісусі Христі: благодать вам і мир!

2 Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, згадуючи вас у наших молитвах.

3 Ми згадуємо безперестанку про ваше діло віри, і про працю любови, і про терпіння надії на Господа нашого Ісуса Христа, перед Богом і Отцем нашим,

4 знаючи, Богом улюблені браття, про ваше обрання.

5 Бо наша Євангелія не була для вас тільки у слові, а й у силі, і в Дусі Святім, і з великим упевненням, як знаєте ви, які ми були поміж вами для вас.

6 І ви стали наслідувачі нам і Господеві, слово прийнявши в великому утискові з радістю Духа Святого.

 

В нас формується своя уява про те, що відбувається. Чому він написав що наслідували нас і Господа? Бог не покликав нас концентрувати людей на собі. Завжди в хороших речах люди стрибають вправо або вліво до максималізму.

Наше завдання познайомити людей з Ісусом, і навчити жити для Нього.

Чому небезпечно концентрувати людей на собі? Тому що прийде гордість, і також ми штовхаємо їх на розчарування бо ми не є досконалими. Христос досконалий але не ми. З нами Бог ще не закінчив, тому ми в процесі.

Є одне але. Людина хоче бачити приклад для наслідування. Ми так створені. Наприклад Мойсей. Коли він зустрівся з Богом він міг сказати що не бачить прикладу. Ми часто хочемо щоб нам показали практично що робити. Є речі які нам Бог покаже через приклад іншої людини, але є речі які нам потрібно буде робити вперше, без прикладу. Перші п’ять книг написав саме Мойсей, і не було в кого підглянути як це робиться, він просто сів і почав писати.

В контексті народу який був в рабстві, Мойсей був лідером і наставником. Вони навіть вимагали від нього щоб він йшов першим а потім вони.

Для чого народу Ізраїльському потрібен був Мойсей?

  1. Посередник між Богом і народом.
  2. Приклад для них що саме робити.
  3. Відповідальність перед Богом і людьми.

Кожен з нас несе особисту відповідальність за свій духовний стан і свою позицію перед Богом.

В нас є приклади а в Мойсея не було. Те саме з Авраамом. Не було прикладів, він був першим.

 

1 Солунян 1.6

6 І ви стали наслідувачі нам і Господеві, слово прийнявши в великому утискові з радістю Духа Святого.

 

В іншому перекладі написано що ви стали тими, хто копіює нас, і через нас ви наслідуєте і Господа. Чому ці люди почали слідувати за Павлом? Він був хорошим оратором. Його наставником був Гамаліїл. Це був один з кращих вчителів того часу, до нього попадали лише кращі з кращих. Павло був дуже близьким до життя Гамаліїла, і це дало свій наслідок в життя Павла. Третина Нового заповіту написана Павлом, тому що він дуже добре знав Старий Заповіт. Коли йому відкрилось Євангеліє він побачив паралелі в Старому Заповіті і тому він почав писати Новий.

Павло прийшов і показав їм як він може жити серед того, де вони живуть. Він був на одному рівні з ними. Деякі проповідники ведуть себе ніби вони з іншої планети.

Коли Ісус помер на хрест першим покаявся римський офіцер, тобто сотник.

 

Марка 15.37-39

37 А Ісус скрикнув голосом гучним, і духа віддав!…

38 І в храмі завіса роздерлась надвоє, від верху аж додолу.

39 А сотник, що насупроти Нього стояв, як побачив, що Він отак духа віддав, то промовив: Чоловік Цей був справді Син Божий!

 

Коли ми бачимо цю сцену де сильний воїн, не просто солдат а сотник (офіцер). Він бачив безліч смертей, але одна смерть зачепила його. Щось в смерті Ісуса було інше. Люди які вмирали в боях не вирішували вмерти а Ісус сам прийняв рішення і помер. Ісус свій Дух віддав сам. Цей сотник пішов з Голгофи зовсім іншою людиною.

Чому Римська імперія була підірвана?

Тому що солдати почали приймати Ісуса як свого Спасителя. В солдатах приглушували всі емоції щоб робити з них просто машини для вбивства. Але вони навертались тому що бачили як християни реагують на смерть і на виклики. Інші люди реагували в паніці але християни славили Ісуса приймаючи смерть. Дивлячись на таке солдати Римської Імперії почали розуміти що з християнами щось не так, і вони починали цікавитись яка причина такої поведінки.

 

1 Коринтян 11.1-2

1 Будьте наслідувачами мене, як і я Христа!

2 Похваляю ж вас, браття, що ви все моє пам’ятаєте, і заховуєте так передання, як я вам передав.

 

В тій церкві було декілька викликів. Місто Коринф було портовим місцем, і почали спасатись проститутки. Це приносило певні виклики в життя жінок церкви. Перечитайте це послання.

Диявол атакував церкву різними вченнями. Люди почали приліплятись до лідерів.

 

Єфесян 5.1-2

1 Отже, будьте наслідувачами Богові, як улюблені діти,

2 і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі.

 

Наслідування Бога це не якась релігійна діяльність. Наслідування це жити жертовним життям бо Ісус віддав Себе на смерть.

 

Єфесян 5.3

3 А розпуста та нечисть усяка й зажерливість нехай навіть не згадуються поміж вами, як личить святим.

 

Моє життя має відрізнятись від життя людей цього світу.

Інакше що їх може торкнутись? Бог відділив церкву від гріха світу але Він залишив церкву в світі щоб вона світила людям. Якщо ти маєш думки про свою церкву які не збудовують то розберись з цими думками, бо вони не збудують а зруйнують.

 

Євреї 13.1-6

1 Братолюбство нехай пробуває між вами!

2 Не забувайте любови до приходнів, бо деякі нею, навіть не відаючи, гостинно були прийняли Анголів.

3 Пам’ятайте про в’язнів, немов із ними були б ви пов’язані, про тих, хто страждає, як такі, що й самі ви знаходитесь в тілі.

4 Нехай буде в усіх чесний шлюб та ложе непорочне, а блудників та перелюбів судитиме Бог.

5 Будьте життям не грошолюбні, задовольняйтеся тим, що маєте. Сам бо сказав: Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе!

6 Тому то ми сміливо говоримо: Господь мені помічник, і я не злякаюсь нікого: що зробить людина мені?

 

Він говорить про те, як треба жити. Тут описані конкретні речі нашої сучасності. Люди думають про гроші.

 

Євреї 13.7

7 Спогадуйте наставників ваших, що вам говорили Слово Боже; і, дивлячися на кінець їхнього життя, переймайте їхню віру.

 

Пам’ятай, дивись на кінець і наслідуй віру. Є наставники в яких не все добре зі стандартами і з вірою. Тому він пише що потрібно дивитись на кінець. Наставник є дуже важливим. Бог хоче щоб ми були прикладом для інших, показуючи своїм власним життям як жити з Богом і як служити Йому.

Ти будь прикладом.

Якщо хтось займається плітками то зупини їх. Якщо хтось осуджує то допоможи йому змінитись. Нажаль люди легше беруть негативний приклад ніж позитивний. Процес наставництва працює завжди хочеш ти цього чи ні. Люди впливають один на одного. Якщо ти бачиш християнина який постійно осуджує і критикує то тримайся подалі від нього.

Наслідуй тих людей, хто горить Богом і хто є активним учасником Тіла Христового. Одна думка атакувала тоді людей і зараз. Це теорія про вселенську церкву. Що ніби не важлива помісна церква головне це я і Господь. Це брехня бо Павло неоднократно писав про наставників і про структуру церкви яка запланована Богом.

Будь хорошим прикладом для інших, тому що в кожного з нас є відповідальність перед богом за людей які навколо.