Pixel ID: 756683718049006 Покликаний але не визнаний або виклики у покликанні
+38098 659 2109 lvivchurch@gmail.com

Давид був помазаний Самуїлом на наступного царя при тому що Саул залишався царем. Була перемога над Голіафом. Щоб бути в контексті радимо ознайомитись з попередньою темою.

Почався новий період в житті Давида. Мало б бути все тільки кращим але не було життя Давида комфортним.

1 Самуїла 18.1-9

«І сталося, як скінчив він говорити до Саула, то Йонатанова душа зв’язалася з душею Давидовою, і полюбив його Йонатан, як душу свою. І того дня взяв його Саул, і не пустив його вернутися до дому його батька. І склав Йонатан із Давидом умову, бо полюбив його, як душу свою. І зняв Йонатан із себе плаща, що був на ньому, та й дав його Давидові, і вбрання своє, і все аж до меча свого, і аж до лука свого, і аж до пояса свого. І ходив Давид скрізь, куди посилав його Саул, і робив мудро. І настановив його Саул над вояками, і він подобався усьому народові, а також Сауловим рабам. І сталося, як вони йшли, коли Давид вертався, побивши филистимлянина, то повиходили жінки зо всіх Ізраїлевих міст, щоб співати та танцювати назустріч царя Саула, із бубнами, із радістю, та з цимбалами. І викрикували ті жінки, що грали, та й казали: Саул повбивав свої тисячі, а Давид десятки тисяч свої! І дуже запалився Саулів гнів, і та річ була неприємна йому, і він сказав: Давидові дали десятки тисяч, а мені дали тисячі, йому бракує ще тільки царювання! І від того дня й далі Саул дивився заздрісним оком на Давида.»

‭‭В серце царя прийшла заздість

Вона принсла проблеми в життя Саула і в Життя Давида. Заздрість ніколи не приносить хороший результат. Люди втрачають мир і радість. Люди бачать в інших конкурентів. Ця битва провокує на неправильні кроки.

Не завжди наше життя після премоги буде продовжувати залишатись в тонусі перемоги. Якщо у вас були певні духовні премоги, наприклад хороше служіння чи молитва. Після цього є радість і піднесення. Ти йдеш додому задоволений що ти догодив Богу. Але відповідь від ворога може прийти. Нам не потрібно боятись відповідей від ворога, нам потрібно бути готовими.

Коли людина приходить до осиного гнізда можуть бути проблеми. Якщо ти виграв битву ти зростаєш. Але є і інші іспити в житті які потрібно здавати.

1 Самуїла 18.10-12

«І сталося другого дня, і напав злий дух від Бога на Саула, і він став несамовитий в себе вдома, а Давид грав своєю рукою, як щоденно, а в Сауловій руці був спис. І кинув Саул списа, кажучи про себе: Ударю в Давида, і приб’ю його до стіни! Та Давид два рази ухилився від нього. І боявся Саул Давида, бо з ним був Господь, а від Саула Він відступив.»

‭‭Заздрість не приходить сама, в серце Саула прийшов страх. Страх що царя можуть посунути. І Саул був готовий знищити Давида. Він навіть був готовий вбити рідного сина, бачивши що той на стороні Давида. Заздрість і страх осліпляють людину і вона робить те, чого б ніколи не зробила в нормальному стані.

1 Самуїла 18.28-29

«І побачив Саул, і пізнав, що Господь із Давидом, а Мелхола, Саулова дочка, полюбила його. А Саул ще й далі боявся Давида. І Саул ненавидів Давида по всі дні.»

‭‭Коли людина у своїй неправоті приймає рішення то таке рішення дуже важко змінити. Рішення в таких умовах закривають людину. Він назавжди вирішив знищити Давида.

19 розділ книги показує нам час втечі Давида. Бог по різному рухається в житті людей.

1 Самуїла 19.1-12

«І говорив Саул до свого сина Йонатана та до всіх своїх рабів, щоб убити Давида. Та Йонатан, син Саулів, дуже кохав Давида. І розповів Йонатан Давидові, говорячи: Батько мій Саул хоче вбити тебе. А тепер уранці стережися, сиди в укритті, і сховайся. А я вийду, і стану при своєму батькові на полі, де ти будеш, і я буду говорити про тебе до свого батька. І що побачу, те розповім тобі. І говорив Йонатан своєму батькові Саулові добре про Давида, і сказав йому: Нехай не згрішить цар проти раба свого, проти Давида, бо не згрішив він проти тебе, а вчинки його дуже добрі для тебе. І наражав він на небезпеку життя своє, і вбив филистимлянина, і Господь учинив велике спасіння для всього Ізраїля. Ти це бачив та радів. І для чого згрішиш ти проти невинної крови, бажаючи вбити Давида безпричинно? І послухався Саул Йонатанового голосу. І Саул присягнув: Як живий Господь, не буде той убитий! І покликав Йонатан Давида, і переказав йому Йонатан усі ті слова. І привів Йонатан Давида до Саула, і він був перед ним, як давніше. А війна була далі. І вийшов Давид, воював з филистимлянами, та й завдав їм велику поразку, і вони повтікали перед ним. А злий дух від Господа був на Саулі, і він сидів у своїм домі, і спис його в руці його, а Давид грав рукою. А Саул хотів ударити списом у Давида, прибити його до стіни, та відхилився той перед Саулом, і він увігнав списа в стіну, а Давид утік, і був урятований тієї ночі. І послав Саул посланців до Давидового дому, щоб стерегли його й щоб убили його вранці. І розповіла Давидові його жінка Мелхола, говорячи: Якщо ти не врятуєш свого життя цієї ночі, то взавтра ти будеш забитий. І Мелхола спустила Давида через вікно, і він пішов і втік, і врятувався.»

Боже ведення‭‭

Тут є кілька моментів. Деколи в людини є переконання що якщо я покликаний і Бог на моїй стороні то ніщо не зможе зашкодити мені. Якщо прийдуть обставини мені потрібно залишатись на місці бо Бог зі мною. Це хороші обітниці але це не треба використовувати як закляття.

Якщо Бог каже залишайся то залишайся але якщо Він каже тікати, то потрібно тікати. Якщо я принесу своє переконання в обставину Бог не зможе діяти так як Він хоче.

Павла теж врятували одного разу зі стіни через вікно. Якщо б він не зробив цього є ймовірність що він би загинув. Незважаючи на те що в житті Павла було багато чудес але він не залишився. Він мав здоровий глузд і був чутливим до Духа Святого.

Давид утік і врятувався. Тобто якби він це не зробив то б загинув.

Наскільки нам важливо розуміти це образами і прикладами інших людей. Буває Бог зціляє людину але є такі самі хвороби і Бог діє по іншому. Там не відбуваються чудеса а Бог зціляє через лікарів. І це не означає що хтось має менше віри. Таке свідоцтво має надихати інших не робити так само як я робив а довіряти Богу. Немає універсальної формули. Люди можуть померти від хвороби немаючи реального ведення Богом в житті.

Давид має покликання і помазання Самуїла але він продовжує втікати від смертельної небезпеки.

1 Самуїла 13.18

«І взяла Мелхола домашнього божка, і поклала до ліжка, а подушку з козячого волосу поклала в головах його, та й прикрила плащем. І послав Саул посланців, щоб узяти Давида, а вона сказала: Він хворий! І послав Саул тих посланців побачити Давида, говорячи: Принесіть його в ліжку до мене, щоб забити його! І ввійшли ті посланці, аж ось у ліжку домашній божок, а в головах його подушка з козячого волосу! І сказав Саул до Мелхоли: Нащо ти так обманила мене, і відпустила мого ворога, і він урятувався? А Мелхола відказала Саулові: Він сказав мені: Відпусти мене, бо інакше вб’ю тебе! А Давид утік і врятувався. І прийшов він до Самуїла до Рами, і розповів йому все, що зробив йому Саул. І пішов він та Самуїл, та й осілися в Найоті.»

‭‭Саул почув куди пішов Давид і вирішив сам прийти по нього.

1 Самуїла 19.19-24

«І розповіджено Саулові, говорячи: Ось Давид у Найоті в Рамі. І послав Саул посланців, щоб узяли Давида. І вони побачили громаду пророків, що пророкувала, а Самуїл стояв над ними. І на Саулових посланців злинув Дух Божий, і пророкували й вони. І розповіли про це Саулові. І послав він інших посланців, та пророкували також і вони. А Саул послав посланців ще третіх, та пророкували й вони. І пішов і він до Рами, і прийшов аж до великої ями, що в Сеху, і запитав, і сказав: Де Самуїл та Давид? А запитаний відказав: Ось у Найоті в Рамі. І пішов він туди до Найоту в Рамі. І злинув Божий Дух також на нього, і він усе пророкував, аж поки не прийшов у Найот у Рамі. І зняв і він одежу свою, і пророкував і він перед Самуїлом, і лежав нагий цілий той день та цілу ніч. Тому то й говорять: Чи й Саул між пророками?»

Закрите серце для Бога

‭‭Бог має силу змінити людину. Дух Божий настільки зійшов що людина не могла вже переслідувати свою мету. Але це не змінило Саула. Там була настільки сильна присутність Божа що Саул не міг встати. І от людина піднялась після такого служіння і вертається в старе. Він і далі мав ціль знищити помазаника.

Коли людина закриває своє серце для Бога, то яка б не була сильна присутність на служінні Бог насильно нікого не змінить. Ми маємо бути відкриті для Бога. Тоді Він робить. Саул боровся з Богом.

Давид знав що Саул помазаник якого Бог посунув але він не підняв руки навіть коли Бог вже відійшов. Давид передав суд у руки Божі. Хоча Давид мав багато шансів позбутись Саула він цього не зробив.

1 Самуїла 21.1-16

«(21-2) І прийшов Давид до Нова, до священика Ахімелеха. А Ахімелех із тремтінням стрів Давида й сказав йому: Чому ти сам, і нікого немає з тобою? (21-3) І сказав Давид до священика Ахімелеха: Цар наказав мені справу, і до мене сказав: Нехай ніхто не знає цього, тієї справи, за якою я посилаю тебе, і яку наказав тобі. А слуг я умовив на означене місце. (21-4) А тепер, що є в тебе під рукою? П’ять хлібів дай у мою руку, або що знайдеться. (21-5) А священик відповів Давидові та й сказав: Нема в мене звичайного хліба під рукою, а є тільки хліб святий, якщо твої слуги здержалися від жінки. (21-6) І відповів Давид священикові, та й сказав йому: Так, бо жінок не було при нас як учора, так і позавчора, відколи я вийшов, і тіла слуг були чисті. А то хліб звичайний, особливо коли сьогодні замість цього інший хліб у посудині стане святим. (21-7) І дав йому священик святе, бо не було там іншого хліба, крім хлібів показних, що були зняті з-перед Господнього лиця, щоб покласти теплий хліб того дня, коли його забирають. (21-8) А там того дня знаходився один із Саулових рабів перед Господнім лицем, а ім’я йому Доеґ, ідумеянин, провідник пастухів, яких мав Саул. (21-9) І сказав Давид до Ахімелеха: Чи нема тут у тебе під рукою списа або меча? Бо я не взяв до своєї руки ані меча свого, ані іншої зброї своєї, бо царська справа була нагла. (21-10) А священик сказав: Є меч филистимлянина Ґоліята, що ти вбив його в долині Ела, ось він за ефодом, загорнений одежею. Якщо візьмеш його собі, візьми, бо тут нема іншого, окрім нього. І сказав Давид: Нема іншого такого, як він, дай його мені! (21-11) І встав Давид, і втікав того дня перед Саулом, і прибув до Ахіша, царя ґатського. (21-12) І сказали до нього Ахішеві раби: Чи ж не цей Давид цар Краю? Хіба ж не про нього співають у танцях, говорячи: Саул повбивав свої тисячі, а Давид десятки тисяч свої. (21-13) І заховав Давид ті слова в своєму серці, і сильно боявся Ахіша, царя ґатського. (21-14) І змінив він свій розум на їхніх очах, і шалів при них, і бив по дверях брами, і пускав слину свою на свою бороду. (21-15) І сказав Ахіш до своїх рабів: Ось бачите чоловіка, що сходить із розуму. Нащо привели його до мене? (21-16) Чи мені бракує безумних, що ви привели його, щоб сходив із розуму передо мною? Чи такий може входити до мого дому?»

‭‭Місто Гад це батьківщина Голіафа. Якщо у невеличкому містечку людина досягла успіху то все містечко про це знає. І тут Давид який убив Голіафа прийшов в це місто де народився той Голіаф. Люди впізнали Давида і він розумів що якщо буде вести себе як нормальна людина то його точно стратять.

Давид прикидається біснуватим

Давид грав перед царем роль біснуватого. Наскільки йому довелось принижуватись щоб врятувати себе від смерті. І це не означає що Бог відступився від Давида. Це просто продовжувалась школа від Господа. Він мав Давида поставити царем. Але перед тим є період коли Бог тренує людину щоб нам самим показати наші серця. Бо Бог і так знає наші серця але ми не знаємо.

1 Самуїла 22.1-2

«І пішов Давид звідти, і втік до печери Адуллам. А брати його та ввесь дім батька його почули про це, та й посходилися до нього туди. І позбиралися до нього кожен пригноблений, і кожен, хто був задовжений, і кожен огірчений в душі, і він став над ними провідником. І було їх із ним близько чотирьох сотень люда.»

‭‭Давид мав чисте серце без зла і образи. По цій причині Бог зміг зцілити і звільнити цих людей які були навколо. І ці люди стали сильними і яскравими воїнами навколо цього майбутнього царя. Те, що є в твоєму серці притягує таких же людей. Проблемні люди переважно групуються з такими ж. Бог приводив цих людей щоб вони стали такими як Давид, сміливими, чистими і лідерами. Потім деякі з них перемагали таких же як і Голіаф.

Це приклад як у важких обставинах можна залишатись Божою людиною. Коли інші тебе не цінять але Бог так!

1 Самуїла 22.3-5

«І пішов Давид ізвідти до Моавської Міцпи, та й сказав до моавського царя: Нехай прийде батько мій та мати моя, і будуть із вами, аж поки я буду знати, що зробить мені Бог. І він привів їх до моавського царя, і вони осілися з ним на всі дні Давидового перебування в твердині. А пророк Ґад сказав до Давида: Ти не будеш сидіти в твердині, іди, і перейдеш собі до Юдиного краю! І пішов Давид, і прийшов до лісу Херет.»

‭‭Обставини не змінились, Саул і далі хотів його вбити. Але Бог сказав що час виходити і треба було вийти.

Серце Давида

Було б правильно заглянути в серце Давида, тобто в Псалми.

Псалом 16.1-5

«Золота пісня Давадова. Хорони мене, Боже, я бо до Тебе вдаюся! Я сказав Господеві: Ти Бог мій, добро моє тільки в Тобі! До святих, які на землі, що шляхетні вони, до них все жадання моє! Нехай множаться смутки для тих, хто набув собі інших богів, я не буду приносить їм ливної жертви із крови, і їхніх імен не носитиму в устах своїх! Господь то частина спадку мого та чаші моєї, Ти долю мою підпираєш!»

‭‭Книга Псалмів це не просто красиві вірші де поет сидить у комфорті і з кавою пише вірші. Книга Псалмів це серце автора і ці слова потім поклали на музику. Це були реальні складні обставини в яких людина розуміє що відбувається. А якщо і не розуміє то говорить до Бога що буду діяти згідно Твоїх наказів.

Цікаво що коли загинув Саул, Давид не зрадів. Він довгий час оплакував царя, який хотів його вбити.

Филипян 2.12-13

«Отож, мої любі, як ви завжди слухняні були не тільки в моїй присутності, але значно більше тепер, у моїй відсутності, зо страхом і тремтінням виконуйте своє спасіння. Бо то Бог викликає в вас і хотіння, і чин за доброю волею Своєю.»

‭‭Незалежно від обставин продовжуй робити те, до чого ти покликаний.

Щоб чути Його бажання я не маю боротись з обставинами. Деколи за обставинами Бог і не час рубати а час змиритись. Можливо Бог робить щось в моєму серці через складні обставини. Бог царює але не завжди я буду царювати у своєму житті.

Филипян 1.6

«Я певний того, що той, хто в вас розпочав добре діло, виконає його аж до дня Христа Ісуса.»

‭‭Бог впевнений в мені. Те що Бог почав Він завершить. Нам просто треба бути відкритими і смиренними. Бути чутливими до Духа Божого в конкретний час і в конкретному місці.

Амінь.

Summary
Покликаний але не визнаний або виклики у покликанні
Article Name
Покликаний але не визнаний або виклики у покликанні
Description
Проповідь на тему Давида і Саула. Які події пережив Давид втікаючи від Саула і як це нам може допомогти у житті.
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo