+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

Продовжуй пізнавати Бога, у якого ти увірував

Йов 15.12-16

«На що наважилося твоє серце, і на що піднялися твої очі, що ти вибухнув гнівом перед Господом, і вивів з уст такі слова? Бо хто, будучи смертною людиною, буде непорочним, чи як буде праведним той, хто народився від жінки, якщо святим Він не вірить, і небо не є чистим перед Ним? Тож наскільки мерзенний і нечистий чоловік, котрий п’є неправду, наче напій!»

Йов 16.19-20

«І ось тепер на небі мій свідок, і мій заступник — на висотах. Нехай долине моє благання до Господа, нехай же перед Ним сльозить моє око.»

‭‭

Він ще раз показує що має справу з живим Богом. Йов має певний образ і ми його підкреслимо кінці цієї книги. Тут він знову говорить про заступництво Бога за людину. Нагадаю що ця книга одна з найстаріших. Якщо вам цікаві теми, запрошуємо відвідати Христинську Церкву У Львові Явлення Христа

Йов 17.9-10

«Нехай вірний тримається своєї дороги, а чистий нехай візьме сміливість руками. Ні, але всі кріпіться та йдіть, бо я не знаходжу у вас правди.»

‭‭

29 розділ показує ким насправді був Йов. Це додає контексту в розуміння того, чому він так говорить.

Йов 29.1-7

«Продовжуючи далі, Йов сказав у вступі: Хто мене поставить, як у місяці попередніх днів, в які мене оберігав Бог? Так, як тоді, коли Його світильник світив над моєю головою, коли я ходив при Його світлі в темряві. Коли я впевнено ходив дорогами, коли Бог відвідував мій дім. Коли я був дуже плідним, а навколо мене були діти. Коли мої дороги обливалися маслом, а мої гори плили молоком. Коли я виходив вранці в місті, то на площах ставили моє крісло.»

Місце біля брами мали старійшини міста. Йов мав право там бути.

Йов 29.8-18

«Молодці, бачачи мене, ховалися, а всі старці вставали. Вельможі ж переставали говорити, поклавши палець на уста. Ті ж, хто слухав, мене блаженним називали, а їхній язик прилипав до їхнього горла, бо вухо почуло і назвало блаженним мене, а око, бачачи мене, ухилялося. Адже я спасав бідного з руки сильного, і я допомагав сироті, в якого не було помічника. Нехай на мене прийде благословення того, хто гине, а уста вдови мене благословили. Я ж одягався в праведність, і наряджався в суд, наче в подвійний одяг. На око був я сліпий, а на ногу — кульгавий, — я був батьком для немічних, я дослідив боротьбу, якої я не бачив. Я трощив челюсті безбожних, я виривав грабунок з-посеред їхніх зубів. Я ж сказав: Мій вік старіється, наче стовбур фінікового дерева, я проживу довгий час.»

Людина робила добрі діла. Він був образом праведної людини. Судові справи він ретельно досліджував. Він не був просто бізнесменом, він управляв містом. Не закривав очі на бідність і несправедливість.

Йов 32.1-2

«Замовкли і його троє друзів, щоби більше не заперечувати Йову, бо Йов був праведний перед ними. Обурившись, Еліус, син Варахіїла, вузієць з роду Рам, з Авсітідійської країни, сильно розлютився на Йова, тому що він проголосив себе праведним перед Господом.»

‭‭

Ця людина не була в числі друзів Йова. Він почав свою розмову з роздратування і злості.

Йов 32.3-9

«Тож він дуже розлютився проти трьох друзів, бо вони не змогли відповісти Йову, а мали його за безбожного. Та Еліус стримався дати відповідь Йову, тому що вони були старші за нього віком. Коли ж Еліус побачив, що в устах трьох мужів немає відповіді, то його гнів запалав. І, підхопивши, Еліус, син Варахіїла, вузієць, сказав: Я є наймолодший за віком, а ви є старші. Тому я замовчав, боячись сповістити вам своє знання. Я сказав: Нехай вік буде тим, хто веде розмову, — упродовж багатьох років вони набули мудрості. Але в смертних людях є дух, і дихання Вседержителя навчає. Не багатолітні є мудрими, і не старці знають суд.»

Йов 32.17-22

«А Еліус, продовжуючи, сказав: Знову говоритиму, бо я є сповнений слів, адже мене вбиває дух нутра. А моє нутро, наче зав’язаний бурдюк солодкого молодого вина, що бурлить, чи наче прорваний ковальський міх. Я заговорю, відкривши уста, щоб спочити. Адже я не соромитимуся людини, але й не боятимуся смертної людини. Бо не вмію зважати на поважні обличчя. Якщо ж ні, то мене поїсть міль.»

Молоде і зелене. Цей вік коли я все знаю. Цей розділ показує різницю поколінь.

Йов 33.14-20

«Бо Господь раз заговорить, і вдруге — уві сні чи в нічному повчанні, коли нападе часом на людей жахливий страх уві сні на ліжку. Тоді Він відкриває розум людей — цими страхітливими видіннями налякав їх, щоб відвернути людину від неправедності; його тіло Він врятував від падіння, — пощадив його душу від смерті, щоб він не поліг у битві. Знову ж Він докорив його хворобою на ліжку, і заціпеніло безліч його костей. Будь-яку їжу пшениці не зможе він прийняти, а його душа бажатиме їжі,»

На основі цього місця люди стверджують що Бог карає хворобами. Але розуміючи контекст, хто це говорить і до кого. Бог не розкидається хворобами але Бог може погане перевернути на добро. Деякі під час хворіб і випробувань починають шукати Бога і відкривати своє серце більше. А деякі навпаки закриваються в собі.

Часто люди приходять до Бога в момент випробувань. І це не означає що саме Бог послав випробування Він просто використав цей момент для відкривання серця людини.

Йов 35.8-14

«Твоя безбожність — людині, подібній до тебе, і твоя праведність — людському синові! Заволають ті, хто несправедливо звинувачений багатьма, закличуть з-під твердої руки багатьох. І він не сказав: Де є Бог, Який мене створив, Котрий настановляє нічні сторожі, Який відділяє мене від земних чотириногих, від небесних птахів? Там вони кричатимуть, та Він не почує, — через зарозумілість нечестивих. Адже Господь не бажає бачити непристойне. Бо Він — Вседержитель, Він бачить тих, хто звершує беззаконня, і Він мене врятує. Судися ж перед Ним, чи можеш Його хвалити так, як є.»

‭‭

Йов 36.13-16

«А лицеміри серцем викличуть гнів. Вони не кричатимуть, тому що Він їх зв’язав. Отже, нехай помре в молодості їхня душа, а їхнє життя нехай уражене буде ангелами, тому що вони завдали смутку немічному і слабкому. А для лагідних Він видасть суд. І крім того Він виманив тебе з пащі ворога. Безодня — потік під нею. А твій стіл зійшов, повний жиру.»

‭‭

Йов 37.6

«наказуючи снігові: Будь на землі! — і сильна злива Його влади!»

Йов 38.1-3

«Коли Еліус перестав говорити, то до Йова крізь бурю і хмари заговорив Господь: Хто цей, який скриває від Мене раду, хто тримає слова в серці й думає від Мене втаїти? Підв’яжи, як муж, твої стегна, Я ж тебе запитаю, а ти Мені відповіси!»

Вся суть Божої промови показує що Він Творець. Бог відкриває йому картину Великого творця.

Йов 40.3-4

«Підхопивши, Йов каже Господу: Як то ще я суджуся, будучи настановлений, і оскаржую Господа, слухаючи це, будучи нічим? Яку ж відповідь я на це дам? Я покладу руку на мої уста.»

В присутності Божій людина бачить хто вона є. При всьому тому яким він себе вважав, він усвідомив який він маленький проти такого Великого творця.

Йов 42.1-6

«Підхопивши, Йов каже Господу: Я знаю, що Ти все можеш, і в Тебе нічого неможливого немає. Бо хто є той, який від Тебе скриває раду? Хто щадить слова і думає заховатися від Тебе? Хто ж сповістить мені те, чого я не знав, велике і дивовижне, чого я не пізнав? Послухай же мене, Господи, щоб і я міг сказати. Я Тебе запитаю, Ти ж мене повчи. Адже слухом вуха я почув про Тебе раніше, а тепер моє око побачило Тебе. Тому я вважав себе за ніщо і поник, і вважаю я себе за землю і попіл.»

Ми маємо зростати у пізнанні Бога і у добрих ділах в пізнанні свого Творця

Незалежно від обставин в нас має бути пізнання що Бог може все! І в Нього нездійсненних задумів не буває. Бог може все. Є речі на які ми можемо не мати відповіді і не на все ми потребуємо відповіді.

Ми пізнаємо Бога через Біблію, молитву і спілкування з іншими.  Але є ще одне. Коли приходить дуже важке випробування людина формує неправильну картину про Бога.

Йов 42.1-7

«Підхопивши, Йов каже Господу: Я знаю, що Ти все можеш, і в Тебе нічого неможливого немає. Бо хто є той, який від Тебе скриває раду? Хто щадить слова і думає заховатися від Тебе? Хто ж сповістить мені те, чого я не знав, велике і дивовижне, чого я не пізнав? Послухай же мене, Господи, щоб і я міг сказати. Я Тебе запитаю, Ти ж мене повчи. Адже слухом вуха я почув про Тебе раніше, а тепер моє око побачило Тебе. Тому я вважав себе за ніщо і поник, і вважаю я себе за землю і попіл. І сталося, що після того, як Господь сказав усі ці слова Йову, то Господь промовив до Еліфаса, теманійця: Ти, і двоє твоїх друзів згрішили. Адже ви не сказали нічого праведного переді Мною, як Мій слуга Йов.»

Чи є часова відстань між 6 і 7 віршами?

Бог почав розмову з старшим Еліфазом, бо саме він почав говорити до Йова. Чи все правильно говорив про Бога Йов? Він говорить до друзів Йова тільки після того, як Йов покаявся. Бог каже що вони не говорили про Нього правди так, як Йов. Він їх дорікає за те, що вони намалювали неправильний образ Творця, який карає і є безжалісним Суддею.

Це дає нам ґрунт для роздумів

Коли ти говориш про Бога людині, говори правду. Не треба малювати не ту картину, а потрібно Бога показувати таким яким Він Є. Якщо не знаєш що сказати ліпше промовчи і не філософствуй там, де немає відкриття.

Йов 42.8

«Тож тепер візьміть сім телят і сім баранів і підіть до мого слуги Йова, і він принесе за вас жертви. Мій слуга Йов помолиться за вас, бо прийму хіба що його особу. Адже якщо б не він, Я вигубив би вас, бо ви не говорили правди супроти мого слуги Йова.»

‭‭

В цій книзі піднімається питання священицтва і заступництва. Бог малює їм картину посередника. Ця книга малює нам картину Ісуса, Який є заступником у Новому Заповіті.

Чому Бог не говорить про того молодого хлопця? Помоліться і пороздумуйте над цим.

 

Summary
Продовжуй пізнавати Бога, у якого ти увірував
Article Name
Продовжуй пізнавати Бога, у якого ти увірував
Description
Пізнання Бога це шлях на все життя.
Author