Проникай і впливай

Проникай і впливай

2. Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй проти нього, бо їхнє зло прийшло перед лице Моє.

(Йона 1:2)

Це одна з книг Старого Заповіту яка говорить про покликання. Можна навіть сказати що вона випадає з контексту. Бог каже Йоні йти до великого міста язичників. Не знаючи контексту можна осудити Йону, ніби то він втікав від Господнього Лиця. Нелогічно вести людину до язичників і говорити про покаяння. Було своє відповідне відношення до язичників. Вони вперті і до них не хотілося йти.

В новому Заповіті церква може мати подібний вплив. Церкви закриваються у собі і не хочуть «бруднити руки». Спілкування тільки з віруючими людьми це сектантство. Бог хоче щоб церква йшла у велике місто. Таке місто має ряд переваг. Велика концентрація народу, і це дає більші шанси на спасіння людей. Бог благословляє і спасає не тільки у церкві чи спілкуванні з віруючими а й там де ніби немає Бога.

Коли ми виходимо в наше місто і намагаємось щось сказати людям, що ми бачимо? Бог хоче бачити як спасаються міста. У нас не має бути крайностей. Ми не повинні бути занадто святими щоб боятися йти до грішників. Церква у Львові має бути активною. Про Львів переважно говорять позитивні відгуки. Чи львів’яни так само думають? Ми маємо любити своє місто. Так само як у шлюбі якщо немає почуттів то сім’ю не збудуєш. Чи захоплюємось ми своїм містом? Чи просто ходимо ніби нас заставляють тут жити…?

Кожна церква має бути ефективна там де її Бог поставив. Отже там де ви є будьте ефективними християнами.

  1. І, зробивши бича з мотузків, Він вигнав із храму всіх, вівці й воли, а міняльникам гроші розсипав, і поперевертав їм столи.
  2. І сказав продавцям голубів: Заберіть оце звідси, і не робіть із дому Отця Мого дому торгового!
  3. Тоді учні Його згадали, що написано: Ревність до дому Твого з’їдає Мене!

(Від Івана 2:15-17)

Якщо дивитись на цей уривок релігійним поглядом ми відділимо себе від світу і не зможемо на нього впливати. Нам треба чітко розділяти систему цього світу і людей які у світі. Ми не маємо любити те, що робить світ але людей які у ньому ми маємо любити. «Так Бог полюбив цей світ що віддав Свого Сина».

Якщо церква відділиться від суспільства вона стане сектою. Абсолютно безпорадною і неефективною. Християни мають бути в курсі подій, культури, новин і іншого. Ми не маємо бути залежні від світу але ми маємо вміти знаходити контакти з людьми у цьому світі.

  1. Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце перемога, що світ перемогла, віра наша.

(1 Івана 5:4)

Як народжений від Бога перемагає світ? Крок за кроком світ перемагається для Христа. У світі є багато Божих речей. Є багато людей які не віруючі але вони приємні і деколи більш мудріші за християн. Ми створені на образ Бога. Те, що диявол поневолив людей не означає що Бог не працює у їхньому житті. Я не зможу збудувати стосунки з невіруючим якщо я не маю спільних тем. Потрібно бути у тренді і слідкувати за подіями у світі. Часто християн бачать як обмежених людей. І таке звинувачення досить обґрунтоване.

Я маю будувати з людьми стосунки але не маю стати частиною їх гріха. Такі євангелізації часто закінчуються погано. В нас має бути фокус на своєму місті.

  1. Іншу притчу Він їм розповів: Царство Небесне подібне до розчини, що її бере жінка, і кладе на три мірі муки, аж поки все вкисне.

(Від Матвія 13:33)

Проникнути і помножити там де ми є. Цей принцип і мається на увазі у цьому уривку. Через спільний час, інтереси і захоплення. Перевагу потрібно надавати позитивним речам, бо негативу і так вистачає у світі. Позитив і відкритість відкриває інших людей. Тоді Євангеліє можна донести людині. Християни мають бути цікавими людьми, бути цією «закваскою» і проникати у життя міста.

  1. і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість.

(До Римлян 12:2)

Коли ми почнемо приносити у світ позитивні зміни тоді Бог благословлятиме і люди почнуть відкриватись для нас. Практичні речі схиляють людей до християнства. Як ми можемо проявити своє християнство? Допомогти, підбадьорити, відновити і так далі.

  1. І тепер споглянь, Господи, на їхні погрози, і дай Своїм рабам із повною сміливістю слово Твоє повідати…

(Дії Апостолів 4:29)

Тут немає осудження і бажання помсти. Чим більша опозиція тим більше потрібно старатись. Це відношення справжньої церкви.