Pixel ID: 756683718049006 Притча про таланти | Проповідь церкви у Львові
+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

Сьогоднішня тема буде продовженням теми про 10 Дів. 


Матвія 25.14-31

«Так само ж один чоловік, як відходив, покликав своїх рабів і передав їм добро своє. І одному він дав п’ять талантів, а другому два, а тому один, кожному за спроможністю його. І відійшов. А той, що взяв п’ять талантів, негайно пішов і орудував ними, і набув він п’ять інших талантів. Так само ж і той, що взяв два і він ще два інших набув. А той, що одного взяв, пішов та й закопав його в землю, і сховав срібло пана свого. По довгому ж часі вернувся пан тих рабів, та й від них зажадав обрахунку. І прийшов той, що взяв п’ять талантів, приніс іще п’ять талантів і сказав: Пане мій, п’ять талантів мені передав ти, ось я здобув інші п’ять талантів. Сказав же йому його пан: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого! Підійшов же й той, що взяв два таланти, і сказав: Два таланти мені передав ти, ось іще два таланти здобув я. казав йому пан його: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого! Підійшов же і той, що одного таланта взяв, і сказав: Я знав тебе, пане, що тверда ти людина, ти жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав. І я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землю. Ото маєш своє… І відповів його пан і сказав йому: Рабе лукавий і лінивий! Ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не розсипав? Тож тобі було треба віддати гроші мої грошомінам, і, вернувшись, я взяв би з прибутком своє. Візьміть же від нього таланта, і віддайте тому, що десять талантів він має. Бо кожному, хто має, дасться йому та й додасться, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має. А раба непотрібного вкиньте до зовнішньої темряви, буде плач там і скрегіт зубів! Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї.»

Тут є декілька контекстів. Один з них це ситуаційний. Коли Ісус говорячи це має на увазі Себе Який прийшов отримати звіт. Ісус засуджує фарисеїв і книжників, яким був даний храм і закон Мойсея. Але вони це не використали щоб світити цим як світло для світу. Ісус тому прийшов в храм чистити його. Також Він казав що Єрусалим і храм будуть знищені.

Є і інший образ це сучасний контекст. Якщо глянути на це місце в світлі післання до Коринтян.

2 Коринтян 5.17

«Тому то, коли хто в Христі, той створіння нове, стародавнє минуло, ото сталось нове!»

‭‭Він говорить що відношення в нового покоління є інше. Ця притча говорить і до нас з вами. Це Той Самий Христос який дав таланти кожному. І прийде час Він повернеться. Ще більше цікавих тем і проповідей тут.

Бог кожному дав за спроможністю. Кожен щось отримав. Бог не роздає дари і таланти хто кращий і більший. Він роздає згідно зі спроможністю тобто потенціалу.

Кожен з нас щось отримав від Бога

Немає жодної людини яку би Бог обділив. Кожен має щось згідно своєї спроможності.

Пан пішов на тривалий час. Це вже триває більше 2000 років. І люди часто питають ну коли ж? Бог живе у своєму часі і не ми ті, хто встановлює цей час.

Кожний хто отримав таланти від Бога дасть звіт.

Бог дає кожному але і спитає з кожного. Це нас заохочує більш уважно дивитись на своє життя. Треба проаналізувати чи насправді я є вірний і чи я є та людина яка примножує дари.

Я хочу почати з третього раба. Він лукавий і лінивий.

Матвія 25.24

«Підійшов же і той, що одного таланта взяв, і сказав: Я знав тебе, пане, що тверда ти людина, ти жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав.»‭‭

Дія людини це наслідок її мислення. Раб мав певне розуміння про свого пана і це було негативне відношення.

Бувають моменти коли людина формує про вас думку не знаючи вас. На основі ситуації або пліток. Людина не знаючи всієї ситуації будує своє відношення і формує певну думку. Важко вплинути на таке відношення коли людина вже себе запрограмувала на певну картину.

Людина не знає Бога

Проблема цього слуги що він не знав свого пана. В нього була проблемна картина яка призвела до того, що він все втратив.

Якщо в тебе неправильна картина про свого Творця то в тебе не буде правильного відношення. Відношення проявляється в ділах.

Ісус не відкидає це знання раба, хоч воно і не правильне.

Матвія 25.26

«І відповів його пан і сказав йому: Рабе лукавий і лінивий! Ти знав, що я жну, де не сіяв, і збираю, де не розсипав?»

‭‭Люди часто хочуть перекласти свою відповідальність на інших використовуючи різні методи і виправдання. В таких людей Бог завжди винний або церква чи людина але тільки не сама людина. Ісус каже проблема не в тому який Я а в тому що ти лукавий і лінивий.

Ця притча показує що виправдання не працюють.

Навіть якщо я хочу намалювати картину виправдань це не буде працювати. В нас є підбадьорення про тих двох що придбали таланти.

Один пастор казав що 5 талантів це як образ тих 5 відчуттів які ми маємо. Тобто ми вже маємо все що потрібно. 2 таланти це як мислення і практичне втілення. Ти багато знаєш і говориш але потрібно практичне втілення.

Згадаємо притчу про гірчичне зерно. Воно є найменше серед інших. Але це маленьке може спровокувати ріст великого дерева яке може благословити багатьох.

Таланти, які Бог дав мені, не для мене

Це основна думка цієї притчі. Це не те, чим потрібно хвалитись і гордитись. Це те, чим ти маєш благословляти інших.

1 Коринтян 12.7

«І кожному дається виявлення Духа на користь.»

‭‭Те саме говориться тут. Те, що дав мені Бог має бути благословінням для Тіла, тобто для церкви. Дізнайся більше навіщо ходити до церкви.

Деколи християни дивляться на цю притчу занадто духовно. Але світ не зійшовся на видіннях чи інших речах.

Римлян 12.6-8

«І ми маємо різні дари, згідно з благодаттю, даною нам: коли пророцтво то виконуй його в міру віри, а коли служіння будь на служіння, коли вчитель на навчання, коли втішитель на потішання, хто подає у простоті, хто головує то з пильністю, хто милосердствує то з привітністю!»

‭‭Він перераховує як духовні так і практичні дари. Ми не можемо виділити щось одне, окреме. Є різні люди які мають різні прояви і таланти.

1 Коринтян 12.7-10

«І кожному дається виявлення Духа на користь. Одному бо Духом дається слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом, а іншому віра тим же Духом, а іншому дари вздоровлення тим же Духом, а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов.»

‭‭Він говорить про всю повноту талантів коли кожен доповнює кожного. Є практичні дари якими можна послужити іншим. Є дари служінь але вони не у кожного. Нам не можна порівнювати себе дарами. Якщо мені дали 2 таланти то чи я іх використав.

Нам потрібно бути практичними. Не потрібно дивитись дуже духовно. Часто люди потребують простих речей а не супер духовних розмов. Якщо людина не має у що вдягнутись моє пророцтво нічим не допоможе. Можна говорити про велику віру а можна піти і щось зробити практичне для людини.

Наше основне покликання це говорити Євангеліє. Але я не можу говорити тому, хто закритий для мене. Я рідко починаю будівництво стосунків з духовних питань. Я починаю з простих речей в яких людина відкрита.

Пастор це не той хто тільки проповідує. В кожного з нас є свої інтереси і знання. Я розбираюсь в електриці 🙂

Павло прийшов в Коринф і пішов робити палатки будуючи стосунки. І почали відкриватись люди бо знали його. Нажаль деколи віруючі виглядають непрактичними для людей цього світу. Ми не маємо підлаштовуватись під світ але ми не маємо себе закривати тільки духовними речами і християнами.

Ісус був як всі. Він приходив спілкувався і говорив про Царство Боже.

Згадайте перше чудо Ісуса. Це вино яке Він зробив з води. Ісус побачив цю потребу і сворив з води вино. Він міг би їм говорити про алкоголізм але Він створив вино яке було кращим за оригінальне вино господаря. Він був практичною і доступною людиною.

Євангелізація

Нам потрібно бути практичними людьми і приходити до людини на допомогу. І часто ця допомога не духовна а практична. А потім вже Бог дає мудрість і слова щоб говорити про Царство Боже.

Ми покликані не тільки молитись за людей а будувати стосунки. І починати треба це з практичних речей. Коли вже є прийняття і довіра тоді вже можна говорити про духовне. Як сказано що не треба сіяти перли свиням.

Можна почати проповідувати і розчаруватись. А можна подумати і почати будувати стосунки щоб підготувати землю. Щоб зерна впали у вже готову оброблену землю.

1 Коринтян 9.16

«Бо коли я звіщаю Євангелію, то нема чим хвалитись мені, це бо повинність моя. І горе мені, коли я не звіщаю Євангелії!»

‭‭Він не казав що він великий вчитель і апостол. Він говорить що нема чим хвалитись бо це є наше практичне життя, наш обов’язок. І цей обов’язок потрібно мудро використовувати. Нам потрібно розвиватись, змінюватись і думати про людей навколо, яким інструментом змінити їх життя і навернути до Бога.

Є інша крайність коли люди зовсім не говорять а просто живуть щоб люди зі сторони бачили. Біблія каже якщо не почують не повірять, а якщо не повірять то не спасуться. Добрі діла можуть відкрити серце але слово відкриває віру.

У світі є багато добрих людей але вони живуть без Бога. Ми маємо бути тими хто є добрі але і тим світлом яке не ховають а ставлять зверху щоб всі бачили.

1 Петра 2.9-10

«Але ви вибраний рід, священство царське, народ святий, люд власности Божої, щоб звіщали чесноти Того, Хто покликав вас із темряви до дивного світла Свого, колись ненарод, а тепер народ Божий, колись непомилувані, а тепер ви помилувані!»

‭‭Чесноти це ті речі які ми читаємо в Біблії як плоди Духа. Позитивні чесноти християнства. В нас є покликання світити. Деколи твоїх три слова можуть змінити життя людини. Люди не спасаються від довгих проповідей. Люди спасаються від того гірчичного зерна яке сіється в підготовлену землю.

1 Петра 3.15-16

«А Господа Христа святіть у ваших серцях, і завжди готовими будьте на відповідь кожному, хто в вас запитає рахунку про надію, що в вас, із лагідністю та зо страхом. Майте добре сумління, щоб тим, за що вас обмовляють, немов би злочинців, були посоромлені лихословники вашого поводження в Христі.»

‭‭Ми розуміємо що ті проблеми які зараз є у світі можуть бути використані як можливість для церкви. Згадайте першу церкву в яких обставинах вона народжувалась. Але це не обмежило церкву а підірвало Римську імперію. Вони навіть підпалили Рим щоб мати щось проти християн і почати на них гоніння.

Бог кличе нас проводити праведне і добре життя. І ми колись дамо звіт.

Матвія 25.21

«Сказав же йому його пан: Гаразд, рабе добрий і вірний! Ти в малому був вірний, над великим поставлю тебе, увійди до радощів пана свого!»

‭‭Нам потрібно бути тими які чекають радості. А причина моєї радості це слухняність і очікування що Він прийде і я маю що сказати.

Summary
Притча про таланти | Проповідь церкви у Львові
Article Name
Притча про таланти | Проповідь церкви у Львові
Description
Проповідь на тему притчі про таланти. Чому невірний раб не любив господаря? І як нам практично зрозуміти що тут говориться?
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo