Різдво

Що ми сьогодні святкуємо?

Крім загальних фраз люди нажаль мало що розуміють.

  1. А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім’я Назарет,
  2. до діви, що заручена з мужем була, на ім’я йому Йосип, із дому Давидового, а ім’я діві Марія.
  3. І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами!
  4. Вона ж затривожилась словом, та й стала роздумувати, що б то значило це привітання.
  5. А Ангол промовив до неї: Не бійся, Маріє, бо в Бога благодать ти знайшла!
  6. І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус.
  7. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида.
  8. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця.

(Від Луки 1:26-33)

Молода звичайна дівчина яку зустрів ангел і сказав щоб вона раділа. Благодатна тут мається на увазі її послух і покора яка в результаті принесла спасіння для всього людства. Всемогутній Бог який не потребує нас не дивлячись на це приймає рішення бути залежним від цієї людини.

Вона мала стати частиною Божого спасіння

Це означає що ми є інструментом в руках Бога і нам потрібно бути слухняними і смиренними. Бог хоче використовувати нас щоб говорити іншим людям.

Чотири століття Бог мовчав між Старим і Новим Заповітами. 53 й розділ книги Ісаї говорить про Месію. І в Синагогах цей розділ ніколи не читається євреями. Якби іудеї читали цей розділ, о в них би відкрились очі на то Хто Такий Месія, і вони б ніколи не відріклись від Нього.

Сьогодні ми можемо святкувати здійснення 53-го розділу книги Ісаї. Автор під впливом Духа Святого писав про Месію і багато хто цього не розумів. На відміну від інших релігій Християнство говорить що те, що Бог задумав Він здійснить. І будеш ти частиною цього чи ні Бог зробить свою справу. Думаю краще буде щоб ти і я ми були частиною Його планів.

Прийде час і Бог знищить це прокляття, яке прийшло від Адама і Єви. Це пророцтво почало виконуватись 2000 років тому. І не залежно від людей Бог здійснить Свої плани. Якби Марія відмовилась то Бог би знайшов іншу дівчину. Для нас важливо зрозуміти цю цінність покликання.

Покликання яке приходить в життя людей, приносить так званий тягар на серце

Як герой фільму «Скрипаль на даху» сказав: «Боже я знаю що ми вибраний народ але можна хоч на хвилину Ти вибери когось іншого». Християни змучені від того щоб бути білою вороною, від образ і непорозумінь з людьми відносно прийнятих рішень. Але Бог обіцяв що цей шлях буде тернистий і вузький. Тому часто люди просто зупиняються і кажуть достатньо! Такі християни переходять в ряди номінальних віруючих які просто живуть нормальним життям.

Бог покликав тебе і мене прожити унікальне життя. Бог створив тебе по особливому. Він вклав у нас унікальні дари щоб ми змогли здійснити Його унікальне покликання для кожного. Бог шукає справжніх поклонників. Не просто талановитих зірок які виступають заради популярності. Бог нас знайшов, але це не означає що кожен готовий сказати Богу ТАК. Мало людей готові не дивлячись ні на що піти за Богом і не повертатись назад.

  1. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида.

(Від Луки 1:32)

В історії були імперії які зазіхали на Боже царство. І Бог завжди казав що коли люди будуть слухняні Він збереже їх.

Найбільші в історії імперії мали єдину ціль, знищити Божий народ. Імперій вже не має а народ Божий живе і процвітає. Бувають втрати і програші але війна не програна. Цю війну переміг Ісус, і ми не перемагаємо а стверджуємо цю перемогу яку зробив Ісус 2000 років тому.

Ми не завжди розуміємо як Бог буде рухатись у нашому житті. Ми не бачимо повної картини яку Бог має для нашого життя. Бог крок за кроком відкриває нам цю шахову дошку і показує цей принцип коли ти вірний в малому і ти отримаєш більше. Бог хоче бачити вірних людей. Сила не в єдності а у вірності людей.

Смирення це коли ти розумієш що покликання це освячення, тобто відділення для певної місії від системи цього світу. Гріх це коли людина не попала в ціль. Схожі проповіді про гріх і ціль тут.

В традиції єврейського народу такі дівчину як Марія мали каменувати. Бо вона не будучи заміжня завагітніла. Йосип хотів її відпустити, поки не прийшов ангел і не пояснив що відбувається. Є речі які нам не зрозумілі. В нас є природнє бажання мати всі пояснення що відбувається. Слідуючи за Богом потрібно навчитись не шукати відповіді на всі питання. А поступово, крок за кроком йти і робити те, що Бог вже відкрив.

Тут є питання спасіння.

Ангел сказав що через це немовля спасеться все людство. Була Римська імперія і коли прийшла новина що прийде Спаситель, люди злякались що спасати будуть від імперії. Бог мав на увазі спасіння душі і повернення людини до Бога. В деяких людей залишається дуже приземлене поняття про спасіння. Спасіння від обставин викликів і негараздів. Бог не обіцяв спасати від таких речей. В першу чергу Він говорить про спасіння душі. А вже другорядне це інші речі. Бог не буде витягувати нас з кожного випробування. Ми маємо в Нього черпати сили і виходити з труднощів.

Для здійснення мрії потрібно щось зробити. Але надія яка є в Ісусі Христі не залежить він нас. Вона прийшла з Ісусом. Людина просто або приймає це або не приймає.

Коли ми говоримо Щасливого Різдва ми повинні вкладати в ці слова надію що ті речі які ти починаєш робити для Бога здійсняться і Він відкриє щось інше.

  1. Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами,
  2. дивлячись на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого.

(До Євреїв 12:1,2)

Були ті хто були до мене. Це величезний стадіон де сидять ті, які вже пробігли свою дистанцію. І стоятимеш ти перед ними. Вони вболівають за тебе щоб те, що ти почав ти це і завершив. Це як естафета яку ти маєш добігти і передати іншому поки не прийде Ісус вдруге. Ісус не тільки Засновник віри але і Звершитель.