Уроки з життя Йони

Йона 1.1-3

1 І було слово Господнє до Йони, Аміттаєвого сина, таке:

2 Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй проти нього, бо їхнє зло прийшло перед лице Моє.

3 І встав Йона, щоб утекти до Таршішу з-перед Господнього лиця. І зійшов він до Яфи, і знайшов корабля, що йшов до Таршішу, і дав заплату його, і ввійшов у нього, щоб відплисти з ними до Таршішу з-перед Господнього лиця.

 

Всі знають цю історію. В першу чергу я хочу затронути місто Ніневія… Декілька пророків говорили про Ніневію.

Софонії 2.13-15

13 І на північ простягне Він руку Свою, та й погубить Ашшура, і Ніневію учинить спустошенням, суходолом, мов ту пустелю.

14 І будуть лежати серед неї стада, усяка польова звірина, і пелікан, і їжак будуть ночувати на мистецьких прикрасах її, сова буде кричати в вікні, на порозі ворона, бо віддерто кедрину його.

15 Оце оте радісне місто, що безпечно живе, що говорить у серці своєму: Я, і немає вже більше нікого! Як стало воно опустошенням, леговищем для звірини! Кожен, хто буде проходить повз нього, засвище, своєю рукою махне!

 

Тут говориться що Суд Божий прийде у це місто.

 

Наум 3.1-7

1 Горе місту цьому кровожерному, воно все неправда, воно повне насилля, грабіж не виходить із нього!

2 Чути свист батога, гуркіт колеса, і чвал коней, і колеснична гуркотнява,

3 і гін верхівця, і полум’я меча, і блиск ратища, і багато побитих, і мертвих велике число, і трупу немає кінця, і спотикатимуться об їхній труп,

4 це за многоту блудодійства розпусниці, привабно ласкавої, вправної в чарах, що народи за блуд свій вона продавала, а роди за чари свої.

5 Ось Я проти тебе, говорить Господь Саваот, і подолка твого підійму на обличчя твоє, і покажу Я твій сором народам, а царствам твій стид!

6 І кину на тебе огиди, і погордженою вчиню Я тебе, і зроблю Я тебе, мов позорище!

7 І станеться, кожен, хто вгледить тебе, від тебе втече та й прокаже: Пограбована Ніневія! Хто висловить їй співчуття? Звідки буду шукати тобі потішителів?

 

Тут описано взагалі як виглядала Ніневія. Це велике красиве і багате місто. Але воно настільки зав’язло у гріхах що Бог посилає Йону щоб він ішов і говорив проти цього. Наскільки має бути рівень гріха в місті що Бог посилає для цього пророка. Іншими словами не можна назвати це місто комфортним для туристичної подорожі. Те саме було і про Содом і Гомору.

Ця історія написана не для того щоб ми просто її знали а щоб ми направили її на своє життя. Біблія це зеркало яке показує мою душу, мої думки і моє серце. Це руйнує ці сучасні погляди щодо Божого покликання. Можливо ви чули як християни кажуть мені Бог говорить чи не говорить щось робити. Часто люди кажуть слухати своє серце але це не завжди добре. В нашому серці можуть бути погані речі.

Йона втікав йому не подобалась ця ідея йти в це місто.

Йона 1.3

3 І встав Йона, щоб утекти до Таршішу з-перед Господнього лиця. І зійшов він до Яфи, і знайшов корабля, що йшов до Таршішу, і дав заплату його, і ввійшов у нього, щоб відплисти з ними до Таршішу з-перед Господнього лиця.

Як часто якесь «Але» перед Богом звучить у нашому житті.

Ми щось обіцяємо а потім ставимо умову «Але!». Бог не посилає нас говорити проти чогось але є певні речі які для Бога є великими, хоч ми і їх недооцінюємо. Я хочу щоб ми проаналізували своє життя. Бог хоче щоб ми були людьми які є слухняні своєму покликанню.

Ми покликані говорити Добру Новину, ми не покликані судити людей. Їх реакція це не є наша відповідальність і Бог буде судити а не ми. Молитва це є велика допомога для церкви. Часто ми недооцінюємо молитву. В кожного з нас є щільний графік у який ми пробуємо запхати Бога, але насправді у Бога щільний графік а хто ми перед Його Лицем?

 

Йона 1.3

3 І встав Йона, щоб утекти до Таршішу з-перед Господнього лиця. І зійшов він до Яфи, і знайшов корабля, що йшов до Таршішу, і дав заплату його, і ввійшов у нього, щоб відплисти з ними до Таршішу з-перед Господнього лиця.

 

Місто Таршіш не можуь знайти археологи. Ніневію знайшли і дослідили. Але Таршіш так і не було знайдено.

Чи втікаєш ти від Господа у своєму житті?

Йона втікав. Деколи люди готові платити ціну щоб утекти від Бога. Чи присутнє в твоєму серці бажання догодити Йому.

 

Йона 1.4

4 А Господь кинув сильного вітра на море, і знялася на морі велика буря, і вже думали, що корабель буде розбитий.

 

Ще одна буря була описана у Новому Заповіті.

 

Матвія 8.23-24

23 І коли Він до човна вступив, за Ним увійшли Його учні.

24 І ось буря велика зірвалась на морі, аж човен зачав заливатися хвилями. А Він спав…

 

Ці дві картини показують різні бурі. За кожною з них стояла інша особистість. Коли Ісус був у човні вони йшли по Волі Божій. На іншому березі було звільнення одержимого де свині кидались у воду. Ісус спав але коли Його розбудили Він зупинив бурю. Тоді учні побачили що Він Месія.

Якщо ми подивимось на Йону і на його бурю. Тут накази не спрацюють. Якщо буря приходить від Бога її не зупинити наказами. Ти можеш в такій бурі тільки підкоритись. Якщо це буря від диявола то потрібно протистояти і зупиняти. Вся мудрість в тому щоб знати звідки дує вітер.

 

Йона 1.5-6

5 І налякалися моряки, і кликали кожен до своїх богів, і викидали ті речі, що були на кораблі, до моря, щоб полегшити себе. А Йона зійшов до споду корабля, і ліг, і заснув.

6 І приступив до нього керівник корабля, та й сказав йому: Чого ти спиш? Уставай, заклич до свого Бога, може згадає цей Бог про нас, і ми не згинемо.

 

Ситуація була критична якщо капітан корабля піднімає всіх і просить молитись до богів. А Йона пішов в трюм і заснув.  Сон є різний. Є різна причина сну. Є так званий нормальний сон коли людина спить і відновлюється. А є інший вид сну, сон як покривало від проблем. Людина пробує втекти від проблеми. Йона пішов ховатись від Бога від проблем і від викликів.

Якщо в тебе є певні речі, тобі не потрібно від цього ховатись одягаючи покривало образи, пасивності і байдужості. Це не принесе тобі доброго плоду. Цей режим я назвав: «Будь що буде!».

 

Йона 1.6

6 І приступив до нього керівник корабля, та й сказав йому: Чого ти спиш? Уставай, заклич до свого Бога, може згадає цей Бог про нас, і ми не згинемо.

 

В словах капітана були слова Божі. Чому ти спиш? Коли всі моляться, коли всі намагаються врятувати ситуацію…

Чому ти спиш коли в тебе немає настрою?

  • Коли тебе дратує все
  • Коли в тебе депресія
  • Коли в тебе є розчарування
  • Коли в тебе є небажання слідувати за Богом.

Це є неправильний час для сну, з цим потрібно розібратись. Якщо тут замішані люди іди і розберись із цим.

Це не є час для сну!

Це нагадує Гефсиманію, коли у відповідальний момент учні спали. Є час на конкретні речі які потрібно робити коли це потрібно. Наша пасивність дорого коштує. Ти назбируєш негативних речей з якими потім все важче і важче розібратись.

Є ще один шторм в діяннях апостолів.

Наша пасивність нам дорого обходиться коли ти не хочеш чути Бога. Впертість не окупається. Слухняність приносить рішення.

 

Йона 1.8-10

8 І сказали до нього: Об’яви ж нам, через що нам це лихо? Яке твоє зайняття, і звідки ти йдеш? Який твій край, і з якого ти народу?

9 І сказав він до них: Я єврей, і боюся я Господа, Небесного Бога, що вчинив море та суходіл.

10 І налякалися ті люди великим страхом, і сказали до нього: Що це ти наробив? Бо ці люди довідалися, що він утікає з-перед Господнього лиця, бо він це їм об’явив.

 

Чи є такі християни в наш час? Які у все вірять і говорять що служать Богу але втікають від Нього і живуть для себе.

Чи у нашому звичайному житті присутній ігнор до Бога?

 

Йона 1.13-16

13 І міцно гребли ці люди, щоб дістатися до суходолу, та не могли, бо море бушувало все більш проти них.

14 І вони кликнули до Господа та й сказали: О Господи, нехай же не згинемо ми за душу цього чоловіка, і не давай на нас неповинної крови, бо Ти, Господи, чиниш, як бажаєш!

15 І підняли вони Йону, і кинули його до моря, і спинилося море від своєї лютости.

16 І налякалися ці люди Господа великим страхом, і приносили Господеві жертви, і складали обітниці.

 

Цих чоловіків охопив великий страх перед Богом. Деколи наша впертість може проповідувати, Бог і таке може розвернути на добро. Якби вони його не викинули в море то потонули б.

Чи змінився Бог в Новому Заповіті?

За цей непослух Йоні прийшлося постраждати. Бог все одно дістав його. Йона був у служінні пророка і Бог з ним не бавився. Мова йшла про ціле місто і впертість одного служителя. Бог з ним не бавився. Тоді чому в християнстві зараз так багато пасивності?

В наш час великих зіркових проповідників це демотивує людей слухняності Богу. Бог є незмінний. Якщо Бог не реагує так швидко як у випадку з Йоною то це не ігнорування, Бог дає ще один шанс проснутись.

 

Йона 2.1

17 (2-1) І призначив Господь велику рибу, щоб вона проковтнула Йону. І був Йона в середині цієї риби три дні та три ночі.

 

Ісус коли говорив про свою смерть і воскресіння згадував Йону. Бог знав за Йону і Він знав що там було.

 

Йона 2.2-8

1 (2-2) І молився Йона до Господа, Бога свого, з утроби тієї риби,

2 (2-3) та й казав: Я кликав з нещастя свого до Господа, і відповідь дав Він мені, із нутра шеолу кричав я, і почув Ти мій голос!

3 (2-4) І Ти кинув мене в глибочінь, у серце моря, і потік оточив був мене. Усі хвилі Твої та буруни Твої надо мною пройшли.

4 (2-5) І сказав я: Я вигнаний з-перед очей Твоїх, проте ще побачу я храм Твій святий.

5 (2-6) Вода аж по душу мене обгорнула, безодня мене оточила, очерет обвиває кругом мою голову!

6 (2-7) Я зійшов аж до споду гори, а земля її засуви стали за мною навіки! Та підіймеш із ями життя моє, Господи, Боже Ти мій!

7 (2-8) Як у мені омлівала душа моя, Господа я спогадав, і молитва моя ця до Тебе долинула, до храму святого Твого!

 

Наскільки потрібно бути гордим і впертим що на краю свого життя він згадував Господа.

 

Йона 2.9-11

8 (2-9) Ті, що тримаються марних божків, свого Милосердного кидають.

9 (2-10) А я голосною подякою принесу Тобі жертву, про що присягав я, те виконаю. Спасіння у Господа!

10 (2-11) І Господь звелів рибі, і вона викинула Йону на суходіл.

 

Що би було якби Йона не молився? Мабуть риба була сита. Ми настільки перекручуємо Божу благодать що думаємо Бог не дасть мені померти. Впертість дорого коштує, вона не виправдовує себе.

 

Йона 3.1-4

1 І було Господнє слово до Йони вдруге таке:

2 Устань, іди до Ніневії, великого міста, і проповідуй на нього те слово, що Я говорив був тобі!

3 І Йона встав, і пішов до Ніневії за Господнім словом. А Ніневія була місто велике-превелике, на три дні ходи.

4 І зачав Йона ходити по місті, на один день ходи, і проповідував і казав: Ще сорок день, і Ніневія буде зруйнована!

 

Його проповідь виявилась продуктивною.

Далі Ніневія покаялась але Йона образився на Бога. Він страждав у рибі за тих грішників і замість того щоб побачити цей суд у вогні вони покаялись і прийшло пробудження. Ми прагнемо справедливості.

 

Йона 4.2

2 І молився він до Господа та й казав: О Господи, чи ж не це моє слово, поки я ще був на своїй землі? Тому я перед тим утік до Таршішу, бо я знав, що Ти Бог милостивий та милосердий, довготерпеливий та многомилостивий, і Ти жалкуєш за зло.

 

Нам треба переосмислити своє життя. Бог не змінний. Він є люблячий Бог але так само Він хоче бачити слухняність людей. Ми хочемо закритись у своєму комфорті але Бог кличе йти і говорити. В Бога є великі плани на життя кожного з нас. Він не хоче щоб ми плавали як Йона а щоб ми йшли за ним у своїй слухняності.