Я не вживаю алкоголю і не палю

Я не вживаю алкоголю і не палю

Я не вживаю алкоголю і не палюСаме ці слова я частенько повторюю своїм батькам, коли вони зі словами «випий краще компоту» черговий раз намагаються вирвати з моїх рук цей смачний коричневий напій. І хоч порівняння, звичайно, звучить явно на мою користь, все ж батьки зі своїм компотом безперечно теж мають рацію.
Загалом же про шкідливість Коли ходить багато чуток. Одні з них правдиві, інші – значно перебільшені. Давайте разом поставимо собі майже гамлетівське питання «Пити чи не пити?» і спробуємо на нього відповісти.
Історія створення цього напою досить давня. Винахідником кока-коли був хімік-фармацевтДжон Стів Пембертон (Атланта, штат Джорджия,США). Так, у 1886 році він приготував сироп карамельного кольору, який відніс в одну з найбільших аптек міста «Джейкобс». Перші порції таких ліків коштували п’ять центів за стаканчик. У той час для приготування сиропу брали три частини листя коки і одну частину горіхів кола. Слід зазначити, що обидва компоненти містять вельми активні алкалоїди, зокрема, з листя коки витягували кокаїн. Не дивно, що сироп мав сильний ейфоризуючий вплив. Тому, власне, він і був запатентований, як ліки від всіх нервових розладів. Трохи згодом сироп почали розводити газованою водою. Так і з’явився напій, назву для якого придумав бухгалтер Пембертона, Френк Робінсон. І він же написав слова «Соса-Соlа» такими фігурними літерами, які до цього дня є логотипом компанії. Тоді Пембертон запевняв, що напій лікує імпотенцію і залежність від морфію. За своїм складом кола не була чимось особливим, адже кокаїн в ті часи ще не був заборонений і був в широкому продажі, тому його навіть додавали замість спиртного в напої для підняття настрою і тонусу. Перший рік продажів був збитковим. На виробництво Кока-Коли витратили 70 доларів, а виручили 50. Проте зовсім небагато часу, і Кока-Кола здобула вельми широку популярність. Скориставшись цим, Пембертон продав права на виготовлення напою Асу Грітсу Кендлеру. Він і заснував у 1892 році компанію «Кока-кола». 1903 року з рецептури Кока-коли вилучили кокаїн, коли стало відомо про його надзвичайно шкідливу дію на організм людини. Тоді в Кока-колу стали додавати не свіже листя коки, а «вичавлене» – кокаїну в них вже не було.
З того часу виробництво цього продукту почало швидко набирати обертів, а через 50 років після винаходу Кока-коли вона стала для американців, а пізніше і жителів усього світу, чи не найпопулярнішим напоєм.
Хоча і варто зазначити, що поряд з Кока-колою з’являлися й інші подібні напої. Такі, як, наприклад:
Пепсі-кола,   чи   Афрі-кола,   що   вироблялася   в Німеччині з 1931 року. З 1988 року Кока-кола стала розповсюджуватися серед жителів СРСР. Вчені підрахували:
1)    Якщо всю вироблену кока-колу поділити між жителями Землі, то кожному дісталося б по 767 пляшок.
2)    8000 стаканів напою Кока-коли випивають в світі кожну секунду.
3)    Зі   всієї виробленої продукції компанії «Кока-кола» може заповнити басейн завглибшки 180 сантиметрів, завдовжки 33 км, а шириною 15 км. Непогана купальня, в ній могли б розміститися 512 мільйонів чоловік.
4)    Величезна Мексика і маленька Ісландія, що мають між собою мало спільного, точно схожі в одному – вони є лідерами по споживанню Кока-коли на душу населення.
Наразі на ринку існує багато різновидів Кока-коли: класична, дієтична, низькокалорійна, без цукру (інакше «лайт»), із, смаком ванілі й черешні.
Ходить багато чуток про секретний склад Кока-коли. Складається сучасна кока-кола, за твердженням офіційних джерел, з води, цукру, вуглекислоти, фарбника Е 150, ортофосфорної кислоти, кофеїну, ароматизаторів. А типовий смак сучасна Кока-кола отримує від додавання ваніліну, цимтового масла, масла гвоздики і лимону.
Науковці все частіше ставлять питання про те, що Кока-кола завдає шкоди здоров’ю людини. Хоча за своїм складом Кока-кола насправді мало чим відрізняється від газованих напоїв інших виробників.
Ходить також безліч чуток про неймовірні властивості напою: Кока-кола нібито видаляє іржу, знімає наліт з унітазу, роз’їдає м’ясо. Також чистить столове золото і срібло, якщо занурити вироби з цих металів в напій.
Все це на перший погляд досить вірогідно, оскільки напій містить багато ортофосфорної кислоти. Думаю, кожен може перевірити такі якості Кока-коли сам. Проте я все ж радила би помити сантехніку одним із багатьох, представлених на українському ринку, миючих   засобів,   не   псувати   м’яса   і звернути  увагу на  реальну шкоду аіД вживання       ортофосфорної       кислоти. Справа в тому, що зазначений складник    1* погіршує засвоєння людиною кальцію і вимиває його з організму.
Ще одним шкідливим продуктом, що входить до складу Кока-коли є аспартам (хоча і варто зазначити, що він міститься лише у дієтичних видах Кока-коли типу «лайт»). Аспартам, у свою чергу, містить фенілаланін. Деякі медики стверджують, що він знижує поріг чутливості, зменшує запаси серотоніну, а це, при вживанні його у великих дозах, спричиняє розвиток маніакальної депресії, нападів паніки, злості та насилля. Крім того, вживання напоїв з аспартамом не знищує відчуття спраги. Зазвичай, після вживання таких продуктів в роті залишається неприємний присмак, який хочеться прибрати новою порцією напою. Найгірше те, що від Кока-коли спрага лише зростає, примушуючи споживати все більше напою.
Виробники зауважують, що Кока-колу треба пити охолодженою. Разом з тим, вчені визначили, що, запиваючи їжу охолодженими напоями, ми скорочуємо час перебування їжі в шлунку з 4-5 годин до 20 хвилин. А це, зазвичай, приводить до проблем із зайвою вагою, адже почуття голоду наступає у такому випадку дуже швидко. Звичайно ж, страждає і кишечник, адже їжа надходить до нього не перевареною.
Думаю, кожен зробить з прочитаного свої висновки і сам вирішить, пити йому Кока-колу, чи ні. Особисто я чула про шкідливість цього напою давно, проте дійсно задумалася тільки тоді, коли сама стала не добре себе почувати після його вживання. Таким чином, обирайте самі, на чиїх помилках ви будете вчитися: на своїх, чи на чужих. І, головне, пам’ятайте – все добре в міру.
Твоє здоров’я – в твоїх руках!

Leave A Reply