+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

Судді 17.1-5

«У горах Ефраїмових жив чоловік на ім’я Михей. Він сказав своїй матері: «Ось тисяча сто шекелів срібла, украдені в тебе, за які ти прокльони промовляла, навіть у моїй присутності. Дивись, ось це срібло, я взяв його». Мати сказала: «Сину мій, Господом благословенний!» Тоді повернув він матері своїй тисячу сто шекелів срібла. Мати сказала: «Все це срібло я присвятила Господу з рук моїх для сина мого, щоб зробити литого металевого боввана. А зараз я повертаю срібло тобі». Однак, він повернув срібло матері, й вона взяла двісті шекелів срібла й віддала майстрові. А той зробив срібного литого боввана й поставив його в Михиній оселі. Тож оселя Михея була зовсім не тим місцем, де міг стояти той бовван. Михей мав у себе божницю. Зробив він ефод, і призначив одного зі своїх синів стати священиком.»

‭‭Поклоніння ідолам

Нажаль це відбувається і в наші дні. Ім’я Міха означає “хто як не Єгова”. Це означає що є Єдиний Бог Яхве. І ця людина знаючи про існування Бога, маючи історію попередніх поколінь виходу з Єгипту, займається ідолопоклонством. Це те, чим страждав Ізраїль багато разів. Це мені нагадує різну релігійну атрибутику. Люди знають про існування Бога і хочуть зробити певний куточок у своєму житті підкріплюючи своє свідоцтво що Бог зі мною бо я маю іконку або ще щось, певний християнський атрибут.

Судді 17.6

«Царя тоді в Ізраїлі не було. Кожен робив, що заманеться.»

‭‭Якщо розуміти це буквально, можна подумати що тільки з царем все буде добре. Коли цар прийшов то не було все добре. Після цієї книги є книга Царів і Бог дорікає їм. Якщо вас цікавлять інші теми проповідей запрошуємо переглянути тут.

Далі відкривається історія одного юнака.

Судді 17.7-10

«Жив там собі молодик-левит із Віфлеєма юдейського, з коліна Юдиного. Він залишив Віфлеєм юдейський, щоб поселитися деінде. Він прийшов у гори Ефраїмові й по дорозі натрапив на оселю Михея. Михей спитав його: «Звідки ти йдеш?» Той відповів: «Я левит із Віфлеєма, подорожую, щоб знайти місце, де я зможу жити». Михей запропонував йому: «Лишайся в мене. Будь мені за батька й священика. Я даватиму тобі десять шекелів срібла щорічно, необхідне вбрання та харчі». Левит погодився жити в Михея.»

Левит‭‭, який заблукав

Левит знає своє покликання але він блукає. Людина загубила себе у житті і загубила своє покликання. Він ходить і перебивається. Історія закінчується 13 віршем.

Судді 17.12-13

«І став молодий чоловік мов син для Михей. Михей посвятив левита, і той став його священиком. І залишився він у домі Михея. Тоді Михей сказав: «Тепер я знаю, що Бог дбає про мене, бо я маю левита за священика».»

‭‭Коли людина виходить з Волі Божої і шляху покликання тоді Бог залишається в стороні. Ми бачимо левита який починає служити перед ідолом і вони всі роблять те, що їм зручно. Хтось отримує зарплату а хтось благословіння.

І в цей час з’являються ще одні персонажі.

Судді 18.1

«У той час в Ізраїлі не було царя. Тоді ж коліно Данове шукало собі землю, де б оселитися, бо не було землі, призначеної їм між ізраїльськими колінами.»

‭‭Ісус Навин 19.40

«Сьомий жереб випав родам коліна Данового. До їхніх земель входили: Зора, Ештаол, Ір-Шемеш, Шаалабин, Айжалон, Ітла, Елон, Тимна, Екрон, Елтеке, Ґівветон, Баалат, Єгуд, Бене-Берак, Ґат-Риммон, Ме-Яркон, Раккон, та землі довкола Йоппи. Коли сини Данові втратили свої землі, то виступили вони проти Лешема й захопили його, мешканців винищили, забрали майно й оселилися там, перейменувавши місто на честь свого прабатька Дана.»

‭‭Земля від Бога

Контекст такий що їм був виділений наділ земель. Але вони його не взяли.

Якщо Бог щось дає людині чи може Він допомогти щоб це прийшло до людини? Звичайно, при умові послуху. Якщо племена порушували заповіді і вони грішили то вони не могли перемагати ці народи землями яких вони мали володіти. Якщо вони не змогли взяти землі значить вони були неслухняні і грішили. Потім вони почали шукати легкого шляху.

Судді 18.2-10

«Отож люди Данові послали п’ять найхоробріших та найдосвідченіших чоловіків свого коліна з міст Зори та Ештаола, щоб ті розвідали та видивилися таку землю. Вони їм наказали: «Ідіть, і розвідайте землю!» То пішли вони в гори Ефраїмові й дісталися аж до оселі Михея, де й заночували. Коли були вони у оселі Михея, по голосу впізнали молодого левита. То вони підійшли й звернулися до нього: «Що привело тебе сюди? Що ти тут робиш? Чим займаєшся?» Той відповів їм: «Михей зробив для мене так багато, він узяв мене на службу, і я став його священиком». Тоді вони попросили його: «Запитай Бога, молимо тебе, щоб знали ми, чи буде наша дорога успішна». Священик сказав їм: «Ідіть з миром. Ваша подорож під пильним оком Господнім». І ті п’ятеро пішли. Діставшись до Лаїша, побачили вони, що люди мирно живуть собі за звичаями Сидона, тихо й безпечно, і немає нікого, хто б міг зганьбити їх, і немає нікого, хто пригнічував би їх. Вони були далеко від сидонян і не мали стосунків з Арамом. Вони повернулися до родичів своїх у Зору та Ештаол, і ті спитали їх: «Ну, що скажете?» Вони відповіли: «Піднімайтеся, давайте підемо проти них. Ми бачили землю й дуже добру. Ви нічого не робите. Не зволікайте, і захопіть ту землю. Як підете, то побачите, що люди не чекають нападу. Землі ж там широкі й багаті. Бог віддав вам їх у руки. І всього там удосталь».»

‭‭Вони просять левита молитись Богу, і він їм дає пророцтво. Чи був Бог в устах цього левита? Звичайно що ні. Їх об’єднало відтупництво. Коли вони побачили що левит відійшов від Бога вони його просять молитись. І вони приходять назад і впенені що Бог їм віддає цю землю.

Деколи люди досягаючи певні цілі у житті переконані що ці цілі дав їм Гоподь. Вони мріють про щось своє і впевнені що це від Бога. Нажаль це відбувається у христинстві. Люди знаючи Бога все рівно живуть своїми особистими цілями і егоїзмом. Люди досягають успіху але це не той успіх який запланував Бог. Бог коли кличе це не означає що Він веде найлегшим шляхом. Але коли ми слідуємо за Ним Він робить нас сильнішими щоб ми могли перейти це.

Коли я шукаю найлегший шлях але в якому немає Бога це буде не те чого хоче Бог. Якщо я в чомусь успішний це ще не означає що зі мною Бог. Я можу займатись не тим що від мене Хоче Бог навіть якщо я досягаю успіху. Чи я є на правильному місці?

Судді 18.11-20

«Шістсот озброєних чоловіків з коліна Данового виступили з Зори та Ештаола. Вони пішли й розбили табір біля Киріат-Єарима в Юдеї. Ось чому місце це називається Махане-Дан. Це на захід від Киріат-Єарима. Звідти вони подалися до гір Ефраїмових і дісталися до хати Михея. Тоді ті п’ятеро, що ходили розвідувати землю, порадились і звернулися до своїх братів: «Чи знаєте ви, що в одній з цих осель є ефод, хатні боввани, ще й з металевого лиття бовван? Отож тепер поміркуйте, що ми маємо робити». І звернули вони туди й прийшли до хати молодого левита та Михея. Вони привіталися. Шістсот чоловіків Данового коліна, зі зброєю, залишилися стояти біля воріт. А ті п’ятеро, що ходили землю розвідувати, ввійшли. Вони забрали різьбленого боввана, ефод, хатніх бовванів і металевого литого боввана. Священик стояв біля воріт із шістьмастами озброєними воїнами. Як люди ті зайшли до оселі Михея й забрали ефод і хатніх бовванів і литого боввана, священик спитав їх: «Що це ви робите?» Вони відповіли: «Мовчи! Затули рот рукою і ходім з нами. Будь нам за батька і священика. Чи не краще бути священиком цілого коліна ізраїльського, ніж одного чоловіка?» Священик зрадів з того, взяв ефод, хатніх бовванів та литого боввана і пішов із тим військом.»

Гроші ‭‭і комфорт

Коли людиною рухають гроші і комфорт тут Бога немає. Ми бачимо чітку бізнес пропозицію. Де більше слави і поваги.

Нажаль це проявляється в сучасній церкві. Люди не слухають свого серця і покликання а вибирають церкву де краще. Де краща музика, чи дитяче служіння. Твоє місце в покликанні не завжди буде комфортне. Завжди на землі будуть місця де є комфортніше ніж там де ти є зараз. Але будь тим де є Бог, будь там де Бог хоче мене бачити.

Потрібно проаналізувати свої мотиви. Що керує мною? Дух Святий чи комфорт?

Щоб питатись про своє покликання потрібно піти до людини яка сама живе в Божих стандартах а не до того, хто поклоняється ідолам. Тільки така людина дійсно зможе тобі допомогти прийняти правильне рішення. Запрошуємо вас відвідати служіння християнської церкви у Львові “Явлення Христа”.

Вертаючись до цієї історії хочу сказати що вони збудували центр ідолопоклонників.

Суддів 18.31

«Отож поставили вони собі боввана, що його зробив Михей, і поклонялися йому, поки дім Божий був у Шило.»

‭‭Ми не маємо залежати від обставин але ми покликані залежати від Бога. Деколи обставини змінюються але Бог каже залишатись там де ти є. Немає певного принципу як приймати рішення. Є тільки один рецепт це Боже ведення.

Люди йдуть з церкви бо шукають свого. Бог дав кожному дари і ми маємо ними користуватись. Якщо Бог дає дари вони мають бути благословінням для мого дому, моєї церкви.

Ці люди заблукали бо прийняли рішення робити так як вони хочуть. Нехай нами керує Господь. Але це буде можливим тільки тоді, коли ми будемо близько до Нього.

Summary
Заблукали у своєму житті | Проповідь церкви у Львові
Article Name
Заблукали у своєму житті | Проповідь церкви у Львові
Description
Проповідь церкви у Львові про покликання, ідолів і людей які заблукали на своєму життєвому шляху. Що робити коли ти не знаєш куди йти? Як Бог веде нас?
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo