+38067 203 8554 lvivchurch@gmail.com

Матвія 12.38-42

«Тоді озвалися деякі з книжників і фарисеїв, кажучи: Учителю, хочемо від Тебе бачити ознаку. А Він у відповідь їм сказав: Лукавий і перелюбний рід шукає ознаку, та ознаки не буде дано йому, хіба лише ознака пророка Йони. Адже так, як Йона був у череві кита три дні й три ночі, так буде Син Людський у серці землі три дні й три ночі. Мужі ніневійські встануть на суд із цим родом і засудять його, бо вони покаялися через проповідь Йони, а тут — більше, ніж Йона. Цариця півдня підніметься на суд із цим родом і засудить його, бо вона прийшла з краю світу, щоби послухати мудрість Соломона, а тут — більше від Соломона.»

‭‭Ми бачимо що до Ісуса приходили різні люди, були щирі а були і лукаві.

Матвія 16.1-4

«Підійшли фарисеї та садукеї і, випробовуючи Його, попросили показати їм ознаку з неба. А Він у відповідь сказав їм: Як вечір настає, кажете: Буде погода, бо червоне небо. А вранці: Буде негода, бо червоне небо захмарюється. Отже, вигляд неба ви пояснити можете, а ознак часу — не здатні? Лукавий і перелюбний рід шукає ознаку, але ознаки йому не дасться, хіба що ознака Йони. І залишивши їх, Він відійшов.»

‭‭Якщо подивитись на історію Ісуса і Йони і що в них відбувалось ми бачимо що є речі схожі а є і протилежні. Йона це пророк, який знав своє покликання. Йона попав в черево кита по причині свого непослуху. Ісус коли помер і теж був опущений в безодню це було як з Йоною. Тобто це образ пекла. Але Ісус попав туди по причині своєї слухняності.

Ісус знаючи Батька пішов за Ним знаючи що Він милуючий і Він хотів милості. Йона знав що Бог милуючий але не хотів милості, він хотів справедливості.

Йона хотів справедливості

Ця історія про віруючих людей. Ми можемо перевірити своє серце. Ми знаємо що Бог так полюбив світ що віддав Свого Сина щоб кожен хто повірить мав життя вічне. Але ми залишаємось людьми. Йона мав людську натуру. Ці історії передані нам щоб нас чогось навчити. Час від часу я ловлю себе на думках коли я бачу несправедливість чи завжди в моєму серці проявляється милість?

Ми знаємо що Бог нас помилував але чи хочемо ми милості для інших. Ми деколи в емоціях думаємо Господи розберися з цією людиною. Але чи це правильно? Тут я згадую Йону. Він знає Господа знає своє покликання але він не хоче милості а хоче справедливості. Ісус знає своє покликання і знає Батька але Він хоче милості для людей.

Йона настільки хотів щоб Бог судив Ніневію що був готовий померти коли казав щоб його викинули з човна. Ісус настільки хотів милості що був готовий за це померти. Дві смерті і дві різні причини. Я кажу дві смерті бо якби Бог не втрутився Йона б загинув.

Деякі ставлять приклад Йону в плані що від долі не втечеш. Але чи можна так сказати? Ми не можемо будувати теологію на основі історії однієї людини. Якщо поглянути на Савла він вбивав церкву але Бог навертає Його. В Біблії є багато історій які не мали такого щасливого кінця.

Історія Йони це не історія що Бог тебе заставить слідувати за Ним, це історія про милість Божу. Коли Йона прийшов і проповідував Ніневія навернулась до Бога. 612 рік Ніневія була знищена і більше не була відбудована. Коли людина навертається вона має триматись за Свого Христа.

Бог залишив нас як церкву серед цієї темряви яка має світити. Ми є ті пророки які знають своє покликання і йдуть до кінця.

Знамення пророка Йони

Ісус звільняв від демонів, нагодував 5 тисяч. Є люди які хочуть прийти не для того щоб пізнати Бога а щоб спокушати Його. А є ті, які приходять щиро і отримують свої знамення і чудеса. Для саддукеїв він сказав що є одне знамення Йони. Так як Йона був 3 дні в череві кита так і Ісус був 3 дні.

Ісус не просто сидів, Він проповідував там!

Єфесян 4.9

«А що означає «піднявшись», як не те, що [раніше] Він зійшов до найнижчих місць землі?»

‭‭Ісус сходив у пекельні місця землі. Йона був у темряві по причині свого непослуху. Ісус був в темряві по причині послуху і слухняності. Аналізуючи це ми розуміємо як потрібно робити а як не потрібно робити.

Ісус говорячи про Йону показує цих три дні і три ночі. І навіть ці програшні ситуації Він повертає в знамена. І це єдині знамена які проповідували до цих лукавих сердець (саддукеїв і фарисеїв).

Матвія 7.6

«Не давайте святого псам і не кидайте ваших перлин перед свинями, щоб не потоптали їх своїми ногами і, обернувшись, не розшарпали вас.»

‭‭Слова Ісуса не повинні всім подобатись нам потрібно це приймати. Він згадує таку особливість. Нажаль будуть люди які не будуть приймати і будуть зневажати те, що я отримав від Господа. Є знамення Йони він помер і на третій день воскрес.

1 Коринтян 1.22-24

«Бо юдеї вимагають чудес, а греки шукають мудрості. Ми ж проповідуємо розп’ятого Христа: для юдеїв — це спокуса, а для греків — безумство. А саме для покликаних — і юдеїв, і греків — Христа, Божу силу й Божу премудрість.»

‭‭Ця тема продовжувала бути актуальною і після смерті Христа. Є люди які хочуть знамен і є люди які хочуть надзвичайної мудрості. Насправді в Христі є глибина але люди хочуть чути щось нове. Ми не покликані проповідувати щось нове, ми покликані проповідувати істину якій вже 2 тисячі років. Люди думають що Біблія вже не актуальна і має лежати в бібліотеці.

В Ісусі є знамення і глибина цієї мудрості Божої яку ми до кінця не пізнаємо. Сучасний світ наповнений інформацією.

Нам потрібно просто світити

Ми не маємо втискати Євангеліє там де не приймають. Ми просто маємо світити, і той хто захоче прийде до світла а той, хто не хоче піде геть. Не ми вибираємо хто захоче слухати.

Івана 8.12

«Тоді Ісус знову промовляв до них, кажучи: Я — Світло для світу! Хто піде за Мною, той не ходитиме в темряві, але матиме Світло життя.»

‭‭Темрява не завжди темна. Тобто вона не виглядає темною. Біблія каже що навіть сатана може прийти у вигляді ангела світла. І по тій причині віруюча людина може вибрати неправильні речі. Зараз багато різних пропозицій. Хтось залазить в психологію, хтось в магію. Вони хочуть знайти світло у темряві. Але насправді Він є Світло, хто йде за Ним не матиме темряви.

Коли я приймаю рішення і вибір я маю молитись щоб мої рішення не віддаляли мене від Бога. Я хочу бачити милість для інших чи я просто хочу купити білет і поїхати далеко?

1 Петра 2.1-2

«Отже, відкладіть усяке зло, усякий обман, лицемірство, заздрість та всілякі обмови і, як новонароджені немовлята, жадайте чистого духовного молока, щоб на ньому ви зросли для спасіння,»

‭‭Петро один з апостолів який мав дар пастора. Читаєш його післання і розумієш що це слова пастора. Він пише листа до церкви. Ісус звертався до фарисеїв, до віруючих людей які чекали Його. Часто люди читаючи це місце думають що воно тільки до новонавернених. Віруючі деколи ведуть себе як досвідчені. Але ці речі можуть підходити до нас незважаючи на наш християнський стаж. Він дає цей образ чогось чистого. Немовля воно є чисте і ще не зіпсуте цим світом. Світ постійно сіє. Але Петро каже прийди з таким чистим серцем і жадай духовного молока.

1 Петра 2.3-5

«бо ви скуштували, що Господь добрий. Приходьте до Нього — живого коштовного Каменя, знехтуваного людьми, але вибраного Богом. І ви самі, немов живе каміння, збудовуйтеся в духовний дім, щоби бути святим священством, приносити духовні жертви, приємні Богові, через Ісуса Христа.»

‭‭Бувають ситуації коли людина сама стала причиною негативних обставин але Бог витягував її по милості. Для лукавих сердець єдине знамення це знамення Йони але для тих чистих серцем Він готовий робити чудеса і знамення. Не зупиняйся на тому який Благий Господь, а зростай і починай будувати з себе цей храм який має приносити духовні жертви.

Непослух Йони став причиною покаяння людей. І тут він звертається до церкви і каже будуй свій храм.

Заликаю нас бути людьми які знають знамення Йони і те, що ми проповідуємо, для лукавих глупість а для мудрих премудрість. Для покликаних ми проповідуємо спасіння. Нам не потрібно дивитись на тих, для кого це глупість, нам потрібно шукати тих, які приймають.

Нам потрібно бути людьми які не здаються і тримаються за своє покликання. Бог все що запланував зробить наша відповідальність бути вірними.

 

Summary
Знамення пророка Йони | Яка різниця між ним та Ісусом
Article Name
Знамення пророка Йони | Яка різниця між ним та Ісусом
Description
Проповідь про знамення Йони і що спільного в Йони з Ісусом. Слухняність Богу і Благодать в контексті нашого життя.
Author
Publisher Name
Церква у Львові Явлення Христа
Publisher Logo