Звідки береться моя цінність?

Є визначення гріха яке не дуже зручно звучить для багатьох.

Гріх – це не попасти в ціль.

  1. І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі.

(Буття 1:26)

Бог Той Хто мене створив. З цього починається усвідомлення хто я є.

Створений, загублений та знайдений.

Ці слова прийшли до мене вночі.

  1. Або яка жінка, що має десять драхм, коли згубить драхму одну, не засвічує світла, і не мете хати, і не шукає уважно, аж поки не знайде?
  2. А знайшовши, кличе приятельок та сусідок та каже: Радійте зо мною, бо знайшла я загублену драхму!
  3. Так само, кажу вам, радість буває в Божих Анголів за одного грішника, який кається.

(Від Луки 15:8-10)

Багато разів ми чули цю історію і сьогодні я хочу щоб ми з вами побачили глибину. Чому саме 10 драхм було? Тут важливо знати особливості єврейського народу, тобто його контексту. У дівчат які виходять заміж має бути 10 драхм заплетених у волосся. Якщо б дівчина загубила одну то вона вже би не змогла вийти заміж. Ця притча про відновлення повноти а не про загубленого грішника. Тут є акцент що повнота має число. Драхм мало бути не 9 чи 8 а саме 10. Мала бути повнота Бога.

Твоє і моє спасіння є важливим в очах Бога, тому що без кожного з нас немає повноти в Царстві Господнім. Кожна з цих драхм мала свій зміст як і кожен з нас. В кожного є своє покликання. Ми були загублені але Бог нас знайшов для того, щоб поставити на своє унікальне місце.

Бог не врятував мене щоб я сидів у церкві і насолоджувався. Це все добре але я був врятований для чогось. Ми всі були створені для чогось. В часи Адама люди були загублені, і зараз в часи Нового Заповіту Бог нас шукає щоб відновити повноту в Своєму Домі.

Ти важливий!

Деколи буває стан загубленості в житті людини. Ти ніби стараєшся молишся щось робиш але виникає відчуття що це все даремно. Перше що зробила дівчина в цій історії, вона включила світло. Боже світло просвічує наше життя. Коли ми у світлі ми можемо бачити те, чого не бачили раніше. Це світло це Дух Божий, і щоб це відбулось потрібно наближатись до Бога.

Бог робить все для того, щоб ти був знайдений. Він хоче щоб Його творіння повернулось до тої повноти, до якої було призначене.

  1. Не обманюйтесь, брати мої любі!
  2. Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни.

(Якова 1:16,17)

Немає Бога Старого Заповіту і Бога Нового Заповіту. Бог є Той Самий.

  1. Захотівши, Він нас породив словом правди, щоб ми стали якимсь первопочином творів Його.

(Якова 1:18)

Бог захотівши породив нас. Ти є бажаним! Бувають ситуації коли діти народжуються небажаними. Але насправді кожен є створений Богом. Скажи сам собі: Бог планував мене, Бог мріяв про мене, Я не є випадковість. Бог захотів, Бог створив і Бог відродив мене.

Без тебе немає повноти.

І це розуміння покладає на нас всіх відповідальність. Я не просто спасенний а спасенний для певної мети. Багато християн сидять в комфорті і чекають щоб Бог кружляв над ними як навколо квіточки. Але насправді ця квіточка має кружляти навколо Бога.

  1. Отож, мої брати любі, нехай буде кожна людина швидка послухати, забарна говорити, повільна на гнів.
  2. Бо гнів людський не чинить правди Божої.

(Якова 1:19,20)

На мені є відповідальність як я живу. Ми не просто перейшли з табору невіруючих до табору віруючих.

  1. Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що великою Своєю милістю відродив нас до живої надії через воскресення з мертвих Ісуса Христа…

(1 Петра 1:3)

Тут вже говориться про відродження. Це відновлення чогось втраченого. Ми були створені бо Бог так бажав. А тепер після того як ми були загублені Бог нас відродив.

  1. Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що великою Своєю милістю відродив нас до живої надії через воскресення з мертвих Ісуса Христа,
  2. на спадщину нетлінну й непорочну та нев’янучу, заховану в небі для вас,
  3. що ви бережені силою Божою через віру на спасіння, яке готове з’явитися останнього часу.

(1 Петра 1:3-5)

Де і коли проявляється милість? Милість проявляється там де я не заслуговую виправдання, де я не можу відкупитись від своїх гріхів. Милість проявляється в тому що над нами змилувались і простили.

Коли хтось отримує помилування він відчуває вдячність. В такої людини в серці щось переключається і вона відчуває шанс прожити життя по іншому.

Поняття милості так затерлось в сучасному християнстві що люди звикли жити по милості і перестали дякувати Богу. Вдячності зараз не вистачає в світі.

  1. Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий,
  2. не від діл, щоб ніхто не хвалився.

(До Ефесян 2:8,9)

Ми є творіння і ми створені для певної цілі, робити добрі справи. Ми не спасенні за добрі діла, але по благодаті Бог нас врятував для добрих діл.

Чи є в твоєму житті добрі справи? Поглянь на своє життя, чи ти робиш добрі справи для інших. Ми маємо про це думати і пам’ятати. Бог створив нас відродив для того, щоб ми не хвалились а просто робили добра справи.

  1. Бо з’явилася Божа благодать, що спасає всіх людей…

(До Тита 2:11)

Благодать з’явилась щоб спасати.

  1. і навчає нас, щоб ми, відцуравшись безбожности та світських пожадливостей, жили помірковано та праведно, і побожно в теперішнім віці…

(До Тита 2:12)

Деякі віруючі дивляться на благодать Бога як на прикриття. Ніби я роблю що хочу а благодать покриє всі мої гріхи. Тут говориться зовсім про інше. Благодать вчить тебе і мене як жити. Вона розділяє і забирає з мого життя світські стандарти і цінності, і вчить як правильно жити сьогодні, в теперішньому світі.

  1. і чекали блаженної надії та з’явлення слави великого Бога й Спаса нашого Христа Ісуса,
  2. що Самого Себе дав за нас, щоб нас визволити від усякого беззаконства та очистити Собі людей вибраних, у добрих ділах запопадливих.

(До Тита 2:13,14)

В церкву має повернутись ревність до добрих справ. Бог шукатиме таких, які не говорять що було би не погано а які ревнують і прагнуть робити добрі справи.

  1. Оце говори та нагадуй, та з усяким наказом картай. Хай тобою ніхто не погордує!

(До Тита 2:15)

Створений, загублений і знайдений.

До мене прийшов образ дорогоцінного каменю. Бог Творець дорогоцінного каменю. Коли камінь знаходять в природі його потрібно обробити. Обробка це не завжди приємно. Але це потрібно пройти щоб моя цінність була такою яка відображатиме Божу Славу і Цінність і Благодать.

Без кожного з нас немає повноти в Царстві Божім. Ти є цінний і особливий. Будь вдячним і роби добрі справи для Бога.